Komorní scéna Aréna oživila Hráče. Je to příběh dávno minulý?

Ostrava – Komorní scéna Aréna se opět přichýlila ke klasice. Soubor nastudoval v režii Ivana Krejčího Hráče Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Hlavního hrdinu - vášnivého hazardního hráče Ichareva, hraje Albert Čuba. Tvrdí, že hry jsou i jeho slabost. „Vášnivě jsem schopen věnovat se počítačovým hrám, což mi žena oprávněně vyčítá. Je to má slabost,“ tvrdí herec Čuba.

I když má hra podtitul Příběh dávno uplynulých dní, hráčství, které se nemusí týkat jen balíčku karet, je aktuální více než dost. „Lidi tomu říkají podvod a ještě všelijak, ale vždyť je to bystrost, pronikavost a všestranně rozvinutý talent,“ brání se hrdina Gogolova příběhu nařčení z nekalého jednání. Jeho představitel Albert Čuba na to říká: „Vždy je to jen otázka toho, jak si to ten který podvodník zdůvodní a omluví. Za Gogola nebo dnes. Jsem hluboce přesvědčen, že třeba takový David Rath si o sobě myslí, že je zcela mravný,“ říká Čuba.

Soubor Komorní scéna Aréna nastudoval Gogolovu hru podle překladu Leoše Suchořípy. Dramaturgem je Tomáš Vůjtek, scénu navrhl Milan David, kostýmy Marta Rozkopfová. Partičku hráčů ztvární vedle Čuby Marek Cisovský, Josef Kaluža, René Šmotek, Pavel Cisovský, Vlastimil Burda, Michal Čapka a další herci. Ženy se v této inscenaci neuplatní.

Gogol začal pracovat na komedii Hráči na počátku třicátých let minulého století, definitivně ji dopracoval roku 1842. „Setkání falešných karetních hráčů nejvyšší třídy končí kvůli rafinované intrice pro jednoho z nich naprostou katastrofou. Svým způsobem je to anekdota, která je psychologicky věrně rozehrána, a zároveň je to nesmrtelné podobenství o zloději, který byl okraden jiným zlodějem,“ vysvětluje režisér.

Premiéra bude v Komorní scéně Aréna, která je v Ostravě před Sýkorovým mostem, 2. února o půl sedmé večer.