Miloš Zeman zvítězil v Jihomoravském i Zlínském kraji

Jižní Morava/Zlínský kraj - První přímá volba prezidenta vynesla na tento post Miloše Zemana. Zvítězil na jihu i východě Moravy. Například v Brně, Zlíně, Vizovicích nebo Rožnově pod Radhoštěm by ale vyhrál Karel Schwarzenberg.

Obyvatelé Jihomoravského i Zlínského kraje dali většinu svých hlasů Miloši Zemanovi. Na jihu Moravy získal 57,35 procent. Schwarzenbergovi se dařilo například ve Vizovicích, Rožnově pod Radhoštěm či v Brně. Města jako Břeclav, Uherské Hradiště, Znojmo, Vyškov či Vsetín ale dala přednost Miloši Zemanovi.

Některé okresy podpořily budoucího prezidenta výrazněji než ostatní. Přes 65 procent hlasů získal v okresech Znojmo, Blansko, Vyškov a Kroměříž.

Volby na jihu Moravy

Volební účast v Jihomoravském kraji skončila těsně pod hranicí 61 procent, konkrétně k volbám přišlo na 60,96 procent registrovaných voličů, což je více než celostátní průměr. Přesto přišlo méně lidí než v prvním kole. Nejvíce aktivních voličů dorazilo k urnám v okrese Brno-venkov. „Například v Borovníku byla účast zhruba 86 procent, v Ochoze asi 83 procent,“ uvedla Eva Sychrová z krajského úřadu.

Rekordně nízkou účast zaznamenal první volební okrsek ve středu Brna, kde byla volební účast jen něco málo přes tři procenta. Na zde příslušné adrese jsou totiž zapsáni Češi žijící v zahraničí, kteří se k volbám většinou nedostavili.

Zajímavý rozkol nastal v Rajhradě, který se dělí na dva volební okrsky. V prvním zvítězil Miloš Zeman, v druhém Karel Schwarzenberg. Patová situace vznikla v obci Jiřice u Moravských Budějovic, kde oba kandidáti získali shodně po dvanácti hlasech. Podobně nerozhodná je také obec Ústup na Blanensku, kde Zeman i Schwarzenberg získali stejný počet voličských hlasů.

Také ve Zlínském kraji zvítězil Miloš Zeman

Sečtení hlasů trvalo ve Zlínském kraji o něco déle. Nakonec se Miloš Zeman mohl radovat z výsledku 58,45 procenta. Je to o něco více než na jihu Moravy. Volební účast se ve Zlínském kraji pohybovala těsně nad hranicí 60 procent, což je o více než 2 procenta méně než v předchozím kole. Nejvíce lidí odvolilo na Uherskohradišťsku, oproti tomu na Vsetínsku přišlo k druhému kolu voleb jen 57,47 procenta zaregistrovaných voličů.

Stejně jako v prvním kole i včera ve Zlíně zvítězil Karel Schwarzenberg. Právě výsledky na Zlínsku patří k nejtěsnějším. Naopak na Kroměřížsku získal Zeman nad druhým Schwarzenbergem výraznější náskok, z voleb odešel se ziskem 65,46 procent hlasů.

K finálnímu rozhodnutí se nakonec dopracovala i malá obec Mysločovice na Zlínsku, kde v prvním kole získali Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg shodně po šestašedesáti hlasech. V druhém kole tu zvítězil Karel Schwarzenberg, který v Mysločovicích získal 55,27 procenta.

Podobný rozkol jako v jihomoravském Rajhradě nastal mezi dvěma obcemi na Uherskohradišťsku. V bezprostřední blízkosti Velehradu zvítězil v obci Modrá Karel Schwarzenberg. V sousedním Jalubí ale vyhrál Miloš Zeman. Ač k sobě mají obě vesnice vzdušnou čarou jen kilometr, v politických názorech se rozcházejí.

Kdy nastoupí nový prezident na Hrad?

Vítěz druhého kola prezidentských voleb nastoupí do funkce po složení slibu v pátek 8. března, tedy den poté, co vyprší mandát současnému prezidentovi.

Šestnáct tisíc hektarů, ale pouze tři stálí voliči

Ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku jsou pouze tři stálí voliči. V prvním kole svůj hlas vhodili do urny všichni, pro druhé kolo se jeden z nich rozhodl od volby distancovat. Ke dvěma zbylým voličům se přidalo ještě 19 lidí s voličskými průkazy. Nejbližší volební místnost je totiž ve třicet kilometrů vzdáleném Vyškově.

Ve vojenské oblasti žijí v odlehlých samotách pouze tři obyvatelé. Z celkového počtu jednadvaceti hlasů pro tento volební okrsek jich dvanáct získal Miloš Zeman, zbylých devět Karel Schwarzenberg. Vojenský újezd je sice minimálně osídlen, ale paradoxně je nejrozsáhlejším volebním okrskem v republice. Rozkládá se na ploše 16 tisíc hektarů.

Události (zdroj: ČT24)