Venkovní povolání v mrazivých dnech? To není práce pro každého

Brno - V mrazivých teplotách by nejraději zůstala většina lidí někde v teple. Spousta lidí ale vyráží za svou prací bez ohledu na klesající rtuť teploměru. Hasiči, pumpaři i prodavači občerstvení, to jsou jen některá zaměstnání, která se ani v lednu nevyhnou práci venku.

Dnešních minus sedm stupňů neodradilo například Jana Šoukala, který pracuje na kluzišti Vodova v Brně. U ledové plochy musí hlídkovat od rána až do osmé hodiny večerní. „Zima mi je. Jak se můžeme zahřívat? Pohybem, jinak to nejde. Něčím teplým do žaludku, ale hlavně pohybem,“ tvrdí Šoukal, jehož úkolem je starat se o bezpečnost bruslařů a kvalitu ledu.

Jeho kolegyně v okénku s občerstvením je na tom sice o trochu lépe, ale kvůli mrazům zamrzla ve stánku voda. „Mrzneme strašně,“ stroze komentuje ledové dny v práci Hana Čopfová. Podobně jsou na tom například pumpaři, kteří bez ohledu na mrazivé počasí tankují lidem do nádrže pohonné hmoty. „Je velká zima, ale můžu si skočit dovnitř a udělat si kafe,“ říká pumpař Aleš Faik.

No comment: Kdo musí pracovat i v mrazech (zdroj: ČT24)

Minulý týden svými chladnými teplotami komplikoval život i chodcům. Rozpuštěný sníh totiž na chodnících přimrzal. „V prvních dnech tohoto týdne jsme měli extrémní počet výjezdů, nárůst úrazů byl o sto procent,“ odhaduje mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Chladné počasí přidalo práci také hasičům, kteří museli ze střech v centru města shazovat rampouchy a sněhové převisy. Pád ledu z vysokých budov může způsobit vážné zranění. „Od začátku roku evidujeme patnáct takových případů a jenom během posledního týdne jich je dvanáct,“ vypočítává případy mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kdo je odpovědný za úklid sněhu?

Uklidit sníh, rampouchy a nebezpečné kusy ledu musí ze střechy majitel domu. Pokud na to nestačí, doporučuje se cestu okolo budovy označit výstražnou cedulí nebo páskou.

Na jihu Moravy se v příštích dnech oteplí. Mrazivým dnům by tak měl být prozatím konec. „Příští týden nás čeká obleva a oteplování. Ve středu dokonce až devět stupňů. Ranní minimální teploty už pak budou většinou slabě nad nulou,“ utěšuje ty, kteří i v zimě musí vyrazit za prací ven, meteoroložka Ivana Záluská z ČHMU.