Moravu znovu zasypal sníh. U Lysic stála 15 kilometrů dlouhá kolona

Jižní Morava – Na jižní i východní Moravě od nedělního večera vydatně sněží. Silnice jsou proto sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na většině komunikací leží po chemickém posypu rozbředlý sníh, na výše položených místech se ale může tvořit náledí. U Lysic na Blanensku se ráno kvůli špatné sjízdnosti vytvořila patnáct kilometrů dlouhá kolona.

V Brně do ulic už v neděli večer vyjelo 17 traktorů s radlicemi, které sníh z ulic odhrnovaly, a všech 21 posypových vozů. Na úklid pracovníci Brněnských komunikací spotřebovali do pondělního poledne zhruba 710 tun posypových materiálů a ošetřili celkem 3 300 kilometrů silnic. „V současné době jsou vozovky v naší správě převážně holé a mokré. Řidiče upozorňujeme i nadále na nutnost opatrné jízdy, a to především na bočních komunikacích, které nejsou v naší správě. Na těchto místech může ležet na vozovkách sníh, který může být velmi kluzký. Hrozí zde proto nebezpečí smyku,“ upřesnil provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Na náledí mohou řidiči narazit na silničním tahu I/43 u Lysic na Blanensku, kde na kluzké vozovce uvízlo ráno v kopci několik aut. Ve směru od Svitav do Brna se od rána kvůli špatné sjízdnosti tvořily dlouhé kolony popojíždějících aut. Před devátou hodinou kolona dosahovala délky 15 kilometrů, řidiči proto mohli pomalým popojížděním strávit i hodinu.

Kolem desáté hodiny se situace zlepšila. Cesta ke kruhovému objezdu v Lipůvce sice stále není plynulá, řidiči už ale nemusí počítat s tak velkým zdržením.

NO COMMENT: Sněžení a mrazivé počasí přispělo k řadě nehod v kraji (zdroj: ČT24)

Mezi Dambořicemi a Uhřicemi na Hodonínsku se dopoledne srazil autobus s osobním autem. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn. K nehodě dvou autobusů došlo dopoledne také v Brně. Řidiči se srazili nedaleko brněnského Výstaviště, i tato nehoda se obešla bez vážnějších zranění.

Nehody se nevyhnuly ani dálnici D1 – na 227. kilometru u Vyškova havarovalo osobní auto, na 199,5 kilometru v Brně skončilo osobní auto mimo dálnici. K nehodě tří aut došlo krátce po sedmé hodině také ve Šlapanicích na Brněnsku.

Na dálnici D2 u Hustopečí na Břeclavsku dnes boural řidič rumunského kamionu. Z neznámých příčin přejel svodidla, vjel do protisměru a s vozem skončil v poli. Na vině může být mikrospánek nebo počasí. Řidič při nehodě zahynul. Provoz na dálnici ve směru na Bratislavu byl celé dopoledne. Od půl dvanácté je tento úsek dálnice kvůli vyprošťování kamionu zcela uzavřený. Řidiči musí sjet na exitu 24 u Hustopečí a pokračovat po staré silnici. Zpátky na dálnici mohou najet u Podivína.

Podobná situace je i ve Zlínském kraji, kde napadlo kolem 10 centimetrů sněhové pokrývky, na horách až 20 centimetrů. Silnice první třídy v regionu pokrývá převážně rozbředlý sníh, regionální tahy pak sněhová kaše nebo ujetý sníh. V kraji je zataženo, viditelnost snižuje sněžení. „Průjezdné je ale vše, byť někdy se v nějakém kopečku 'šprajcne' kamion, ale po chvíli se to rozjede. Na cestách to klouže, stoupání jsou zejména pro nákladní automobily nepříjemná,“ upřesnil jednatel společnosti Správa a údržba silnic Valašska Jaromír Kořistka s tím, že řidiči by měli jízdě věnovat maximální pozornost.

Vydáno pod