Chřipková epidemie uzavřela brány nemocnic po celé Moravě

Brno – Jižní i východní Morava dál bojuje s chřipkovou epidemií. Už minulý týden počty nemocných přesáhly hranici epidemie. Je jich podle hygieniků na jižní Moravě 2 118 na 100 tisíc obyvatel, na východní Moravě 1 920. Všechny nemocnice jsou proto až do odvolání uzavřené. Za svými novorozenými potomky se tak tatínci do porodnice nepodívají.

K zákazu návštěv se kvůli chřipce připojily další jihomoravské nemocnice – konkrétně v Tišnově, Ivančicích, Boskovicích a také Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. Třeba na dveře zdejší porodnice dnes nejbližší maminek a novorozených miminek klepali marně. Na oddělení je personál nepustil.

„Tatínek tady stejně nemůže být pořád, protože chodí do práce. Provizorně to řešíme MMS zprávami, jinak to ani řešit nejde. Malý s tím problém nemá, teď ještě neví, co se kolem děje, a já to nějak zvládnu,“ popsala jedna z maminek. Dodala, že zákaz návštěv má i svoje výhody - třeba klid, který teď má na to, aby zvládla kojení.

„Mrzí mě to, ale nenadělám nic. Teď jsem jako telefonní ústředna, přítel pořád volá, chodí mi smsky. Malého fotím a pak ho všem ukážu, dám fotky na internet,“ řekla další z maminek. Obě jsou rády, že i přes zákaz návštěv mohli být tatínci alespoň u porodu.

Jak se maminky v porodnici vyrovnávají se zákazem návštěv? (zdroj: ČT24)

Nemocnice zákazem návštěv zareagovaly na doporučení hygieniků, podle kterých nemocných v posledních týdnech rapidně přibývá. „Nemocnost se nám začala více objevovat ve skupině osob dospělého věku, přelila se z kolektivu školních do této věkové kategorie. Proto jsme se rozhodli doporučit lůžkovým zdravotnickým zařízením zákaz návštěv,“ vysvětlila Renata Vaverková z krajské hygienické stanice v Brně.

Uzavřené nemocnice

Jihomoravský kraj

Brno

-          Fakultní nemocnice Brno

-          Fakultní nemocnice u sv. Anny

-          Nemocnice Milosrdných bratří

-          Úrazová nemocnice

Znojmo

Břeclav

Vyškov

Kyjov

Ivančice

Hustopeče

Blansko

Tišnov

Boskovice

Zlínský kraj

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně

Uherské Hradiště

Kroměříž

Vsetín

Hygienici upozorňují, že udávaný počet nemocných neodpovídá skutečnosti. Řada lidí totiž k lékaři vůbec nepřijde a vezme si dovolenou. „Odhaduji, že nemocných může být až o sto procent více,“ řekla Vaverková.

Hygienička Renata Vaverková radí, jak se poprat s chřipkou (zdroj: ČT24)

V minulých dnech byl nejdramatičtější nárůst počtu nemocných na Vsetínsku, kde narostlo množství chřipkových onemocnění o 179 procent. „Závažné průběhy chřipky jsme zaznamenali téměř ve všech okresech Zlínského kraje, do současnosti jich bylo osm a jedno úmrtí, kdy pacient zemřel v polovině prosince,“ uvedla epidemioložka z krajské hygienické stanice ve Zlíně Hana Tkadlecová. Na jihu Moravy zaznamenali hygienici 16 závažných průběhů chřipky, čtyři lidé zemřeli.

Zákaz návštěv potrvá do odvolání. Vedle nemocnic se doporučení hygieniků týká i léčeben dlouhodobě nemocných, domovů pro seniory a různých ústavů a hospiců. Škol se doporučení zatím netýká. Podle hygieniků zákaz návštěv obvykle trvá dva až tři týdny.