Scientologie čelí obvinění z vydírání svých přívrženců

Washington – V Americe ji považují za náboženství, jinde pouze za sektu. Řeč je o scientologii, jejíž nejznámějším členem je herec Tom Cruise. Není to poprvé, co hnutí bojuje s podezřeními z kriminální činnosti. Tentokrát se ale problém dostal do Bruselu, kde má svoji evropskou centrálu. Přibývá totiž lidí, kteří si stěžují na vydírání a finanční nátlak ze strany scientologů.

Kdo věří, že je scientologie dovede k trvalému štěstí, kdo chce vstoupit, bere do ruky přístroj e-metr. S ním vypoví celou svou minulost a potom nastoupí do speciálních kurzů. Některé z nich jsou zdarma, jiné placené, některé lidi už dokonce připravily o celý majetek. „Belgická federální prokuratura říká, že má důkazy, podle nichž se scientologie snaží získat co nejvíc peněz od svých členů nebo kandidátů na členství ilegálními praktikami,“ řekl novinář belgického listu De Standaard Mark Eeckhaut.

Religionista Zdeněk Vojtíšek o scientologii u nás:

„Příznivců, kteří prošli nějakými scientologickými kurzy, je v Česku jistě už několik tisíc. Při posledním sčítání lidu se jich ke scientologii přihlásilo asi 370. Registrovaní jsou jako občanské sdružení.“

V Bruselu sídlí scientologická církev nedaleko Evropské komise

Scientologická církev má sice v Belgii jen na pět set členů, v Bruselu má ale srdce svých evropských operací. Její vliv zde roste a důkazem je i to, že sídlí kousek od Evropské komise. „Je to druh inkvizice. My jsme poslali stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva kvůli porušení presumpce neviny,“ vysvětlil Marc Bromberg z evropské kanceláře scientologické církve.

Stěny jsou tu sice plné vědeckých uznání, ocenění, certifikátů a gratulací, ale někteří odsud taky odcházejí a podávají nelichotivá svědectví. „Nutili nás k tvrdé práci vždy půl dne. Tu druhou jsme trávili na rehabilitačním programu, kde jsme měli konfrontovat naše zrádcovské chování ke scientologii,“ podotkla bývalá americká scientoložka Karen Pressleyová. Příběhy lidí, kteří si stěžují na vydírání a finanční nátlak, nijak neubývá. Bromberg se ale brání: „Najděte mi náboženství, co nemá odpadlíky. Najdete jich vždy pár, co se snaží diskriminovat, nenávidět cokoliv, co milovali předtím,“ vyjádřil se.

Jak ale upozorňuje novinář Mark Eeckhaut, v Belgii se kolem scientologie opravdu může stáhnout smyčka. „Pokud by byli odsouzeni z podvodů, pak by to poškodilo jejich reputaci,“ řekl. Belgická spravedlnost má na jaře rozhodnout, jestli mají důkazy proti scientologům dostatečnou váhu. Země evropské unie se ve vztahu k nim liší.

Belgie: scientologové pod lupou (zdroj: ČT24)