Co říkají na Zemana v Olomouci? Jařab je zklamaný, hejtman píše pozvání

Olomouc - Osobnosti Olomouckého kraje reagovaly na výsledek prezidentských voleb různě. Josef Jařab je zklamaný, naopak hejtman Jiří Rozbořil se už těší na návštěvu nové hlavy státu. Miloš Zeman tam zvítězil s drtivou převahou. Podle politologů to není žádné překvapení. Kraj patří k místům, kde levice ve volbách vítězí pravidelně.

V Olomouckém kraji jasně vyhrál Zeman. Získal šedesát tři celých a téměř tři desetiny procenta hlasů. Jeho protikandidát pak třicet šest a sedm desetin procenta.

„Olomoucký kraj byl třetí kraj s nejsilnější podporou Miloše Zemana v České republice vůbec. Je to dáno sociální skladbou obyvatel,“  vysvětluje politolog Tomáš Lebeda.

K volbám přišlo o něco méně voličů než v prvním kole. Ti, kteří nedorazili, zdůvodňovali svůj přístup tím, že nemají z čeho vybírat. Příznivci některého z kandidátů pak dál trvali právě na svojí volbě a ostře odmítali názory opačné strany. Sčítání hlasů sledovali, kde se dalo – třeba s přáteli u piva.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Do jedné restaurace poblíž centra Olomouce se přišlo podívat na průběh sčítání hlasů více než dvacet lidí. „Nemusí se chodit do hospody jenom na hokej a fotbal. Toto je událost, kterou stojí za to sdílet s lidmi,“ říká host resturace Ondřej Černý.

Osobnosti Olomouckého kraje daly v souvislosti s novým prezidentem najevo různé emoce. Sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil je spokojený a chystá písemné pozvání nového prezidenta k návštěvě Olomouckého kraje. „Rádi bychom ho tady přivítali,“ uvedl Rozbořil.

První polistopadový rektor Univerzity Palackého Olomouce Josef Jařab byl naopak z výsledku voleb smutný. „Mě to  překvapuje a samozřejmě tedy také zklamává, že univerzitní město nemá tu soudnost a ten odhad, aby se rozhodlo pro slušnost,“ řekl Jařab.

Arcibiskup Jan Graubner nedal najevo, komu fandil. „Myslím, že teď je třeba skončit se spory a hádkami, které mají místo vždycky před volbami. Po volbách je potřeba pustit se do práce,“ řekl lišácky arcibiskup.