Útoků na úředníky přibývá. V Kuřimi proto chodí na kurzy sebeobrany

Kuřim - Kuřimští úředníci se už nemusí bát případných konfliktů. Vedení radnice pro ně připravilo speciální kurzy sebeobrany. Obranné chvaty je učí policisté. Vedení města k tomuto kroku přistoupilo poté, co se začaly množit případy agresivního napadení úředníků. Do kurzů se zatím přihlásila přibližně polovina zaměstnanců.

„V posledním roce rapidně narostl počet případů napadení, kdy často nebylo daleko k fyzickému útoku. Dříve to byly dva až tři případy ročně, loni to bylo asi deset případů,“ vypočítává tajemnice kuřimského úřadu Alena Zimmermannová.

Krizové situace se nejčastěji odehrávají na odboru sociálních věcí, při vydávání dokladů a také na sekretariátu starosty. V nových kurzech se úředníci učí, jak zabránit konfliktu, případně techniky, jak se zachovat, když dojde k fyzickému napadení.

Ačkoliv k fyzickému násilí dochází jen ojediněle, na verbální útoky jsou už úředníci zvyklí. „Člověk se setkává s nepříjemnými situacemi po telefonu, kdy volají občané a vylévají si na vás zlost, že je například špatně posypaný chodník,“ zmiňuje některé verbální útoky asistentka starosty Petra Glosová, která na radnici pracuje už druhým rokem.

Asistentka kuřimského starosty Petra Glosová o jednom z útoků

„Přímo sem do kanceláře přišel pán, který byl nepříjemný, arogantní a sprostý. Snažila jsem se ho uklidnit, navrhla jsem mu spoustu jiných řešení, ale nenechal se uklidnit. Byl hlučný a celá situace byla o to horší, že to bylo v době polední přestávky, kdy tu zrovna nikdo nebyl. Naštěstí mě i přes zavřené dveře slyšela tajemnice, která mi přispěchala na pomoc. Ani ve dvou jsme ale nebyly schopné pána zvládnout. Díky panu starostovi, který se tu nečekaně objevil, se ta situace zvládla. Nakonec ale zasahoval i inspektor veřejného pořádku.“

Policisté ve speciálně navržených kurzech nejprve učí úředníky odvrátit samotnou hrozbu konfliktu. Pokud by ale k útoku došlo, zaměstnanci radnice se už budou umět bránit. Minimálně do té doby, než na místo dorazí přivolaná policejní hlídka. Za poslední dva roky eviduje policejní prezidium přes dvě stovky případů, u kterých musela na úřadech zasáhnout policie. Drobných konfliktů ale může být i několikanásobně více.

K útokům na úředníky dochází nejen na sekretariátu starosty, ale také na samotném úřadě. „Klient se rozčílil během jednání natolik, že uchopil židli, a začal jí ohrožovat vedoucí odboru,“ vzpomíná na jeden z konfliktů Zimmermannová. Kuřimští úředníci si možnost kurzů sebeobrany pochvalují. Podle odhadů by zájem o ně mohl zůstat i do budoucna.

Podobný kurz nabízel i Hodonín. Blanenští úředníci se zase učili zacházet s pepřovým sprejem. Brněnský úřad práce žádný kurz sebeobrany zatím neplánuje, ačkoliv od začátku roku tu zažili už dva útoky. Ostatní města dávají přednost spíše kurzům asertivity a komunikace.

Kde všude se potýkají úředníci s agresivitou?

Brněnští úředníci se s agresivním jednáním setkali například loni v létě, v souvislosti s neúspěšným spuštěním registru vozidel. Nespokojené občany museli dokonce uklidňovat přivolaní strážníci. Nefunkční centrální registr způsobil v brněnském sídle na Kounicově ulici zvýšenou agresivitu některých klientů. Lidé na úředníky křičeli, nadávali jim a obviňovali je z odpovědnosti za nefunkčnost registru. Strážníci pro jistotu zůstali na úřadě ještě několik následujících dní. Stejná situace vznikla loni v červenci také v Praze.

Agresivní útok zažila na vlastní kůži i čtyřicetiletá úřednice z Ostravy. Na chodbě městského úřadu ji fyzicky napadl sedmdesátiletý muž. Sociální pracovnice, která se specializuje na hmotnou nouzi, s ním odmítla jít za nadřízenou. Senior na ni zaútočil nejprve slovně, později ji začal dokonce škrtit. Úřednice musela být po útoku lékařsky ošetřena, muže následně zpacifikovali přivolaní strážníci.

Předloni se s podobnou situací setkala i mladá kolínská úřednice z úřadu práce. Pětapadesátiletý muž tu zaútočil na dvaadvacetiletou ženu, které způsobil lehký otřes mozku. Podle ředitele kolínského úřadu práce agresivita klientů narůstá. Ačkoliv jsou zaměstnanci na verbální útoky zvyklí, a pro tyto situace jsou i školeni, na fyzické násilí připraveni nejsou.