Někteří krajští radní sedí na více židlích současně. Část platů chtějí dávat na charitu

Brno - Někteří představitelé z vedení Jihomoravského kraje zastávají více politických postů současně. Řeč je o tzv. souběhu funkcí. Více jich má například Michal Hašek (ČSSD), Stanislav Juránek (KDU-ČSL) nebo Jaroslav Parolek (ČSSD). Najdou se ale i tací, kteří se rozhodnou některou ze svých profesí opustit, aby se mohli plně věnovat výhradně práci pro kraj. Ti, kteří si chtějí všechny své funkce ponechat, věnují část z výdělků na charitu.

Jeden z nejznámějších případů souběhu více funkcí reprezentuje jihomoravský hejtman Michal Hašek, který je zároveň poslancem. Hejtman trvá na tom, že práci v obou institucích zvládá. Podle dostupných oficiálních zdrojů si za loňský rok vydělal Michal Hašek jen na platech 1 736 000 korun. K této částce ale přináleží další statisíce náhrad. Na charitu od něj putovalo přes sedm set tisíc korun.

Podobně je na tom i jihomoravský radní Stanislav Juránek, jenž od roku 2010 zastává senátorský post. Za rok 2011 měl z obou platů získat 1 834 000 korun. Deset procent z této částky pak věnoval na dobročinné účely.

K souběhu dvou funkcí dochází i u Jaroslava Parolka, který působí v jihomoravské radě jako radní pro životní prostředí, ale zároveň zůstává na postu místostarosty města Břeclav. „Je to na úkor rodiny a volného času,“ prohlašuje Parolek. Řešení vidí v tom, že by také část ze svých dvou platů odevzdával na různé projekty. „Práce mi přináší kontakt s mnoha neziskovými organizacemi a určitě si vyberu nějaký projekt, který podpořím,“ slibuje Parolek.

Michal Hašek chce zůstat poslancem i nadále

První náměstek plzeňského hejtmana Václav Šlajs (ČSSD) opustil svůj poslanecký post, aby se mohl více věnovat práci pro kraj. ČT oslovila současného jihomoravského hejtmana Michala Haška s otázkou, zda se hodlá inspirovat jednáním Václava Šlajse. "Kolega z Plzně nebyl hejtman, ale náměstek hejtmana, a nebyl zvolen do Poslanecké sněmovny v roce 2010, ale nastoupil až jako náhradník po senátních volbách 2012," odpověděl na otázku Hašek.

Ne všichni jihomoravští radní ale chtějí sedět na více židlích současně. „Pro mě je důležité, abych měl čas věnovat se rodině i svým koníčkům. Je to individuální rozhodnutí každého člověka,“ myslí si Marek Šlapal (ČSSD), který do konce loňského roku působil také jako starosta městské části Brno-Žabovřesky. Kvůli práci v jihomoravské radě z postu starosty odstoupil. „Nerad bych se dostával do konfliktních situací, kdy bych musel například poškodit městskou část Brno-Žabovřesky tím, že bych na ni neměl čas, protože bych musel pracovat pro kraj, a naopak,“ vysvětluje své rozhodnutí Šlapal.

K podobnému kroku se po nástupu do funkce radního rozhodl i Roman Celý (KDU-ČSL). „Nechci dělat věci na půl plynu. Dopředu jsem avizoval, že odejdu z uvolněné funkce místostarosty Vyškova, kterou jsem vykonával osm let,“ přiblížil svou dosavadní práci Celý. „Než poznáte vše, co s funkcí souvisí, tak je to velmi náročné. Nedokážu si představit, že bych teď vykonával obě funkce, aby to bylo k prospěchu kraje, a zároveň i k prospěchu města,“ konstatuje Celý.

Hovoří aktivista Kamil Gregor z KohoVolit.eu (zdroj: ČT24)

Ve věci souběhu několika funkcí má jasno i Kamil Gregor, aktivista z občanského sdružení KohoVolit.eu, které se věnuje veřejné politické kontrole. „Máme jednoduché pravidlo, že politik by měl vždy vykonávat jen jednu funkci, za kterou je placen. Případně by bylo dobré, aby politik říkal, na jakou charitu peníze dává, a za co se utratily,“ komentuje problém Gregor.

Podle něj je také otázkou, proč politický představitel nerezignuje na část svých funkcí, když  některá jednání vyžadují nastudování stovek stran dokumentů, což je podle něj téměř nereálné. „Podle pracovního práva jeden člověk nesmí vykonávat dva plné úvazky, takže v politice by to mělo platit také,“ tvrdí Gregor.