Vesnice se zbavují čističek, nechtějí platit jejich údržbu

Kvasice/Morkovice - Malé obce v Jihomoravském kraji se v poslední době zbavují svých čističek odpadních vod. Místní zastupitelé už dál nechtějí platit za jejich údržbu, a proto je nabízejí vodárenským společnostem. Například Kvasice na Kroměřížsku už zánovní čističku prodaly, Morkovice o tom rozhodnou letos. Po novém majiteli přitom požadují záruku, že se cena vody pro obyvatele výrazně nezvýší.

Kvasice byly čističku „nuceny“ vlastnit posledních deset let, aby nemusely vracet dotaci, kterou na její vybudování získaly. Nyní již mají ruce volné, a tak nabídly zařízení k prodeji. Čističku nakonec koupila společnost VAK Kroměříž. Přislíbila přitom, že změnu majitele lidé v ceně vodného ani stočného nepoznají.

Nový majitel musel splnit kvasickým zastupitelům jednu, pro ně životně důležitou podmínku: garantoval funkčnost protipovodňových opatření, která jsou součástí čističky. „Dokáže čerpat okolní dešťovou vodu pomocí tří dešťových čerpadel přes dešťovou zdrž přímo do řeky Moravy,“ upřesnil technický náměstek z kroměřížské firmy Petr Vedra. Místní moc dobře vědí, co rozvodněná řeka Morava dokáže. V květnu 2010 až odstřel hráze a důmyslný povodňový systém v čističce ochránily Kvasice před záplavou.

Za peníze opraví školu nebo chodníky

Jen o pár kilometrů dál o prodeji čističky rozhodnou letos. Do pěti let by Morkovice musely za miliony obnovit technologii čističky, po jejím prodeji jim zůstane víc peněz na chodníky nebo školu. Podle starosty Morkovic je odprodej čističky do rukou společnosti VAK Kroměříž zcela logický. „Většinu kanalizace v Morkovicích vlastní VAK Kroměříž, celý vodovod také,“ zdůraznil starosta Pavel Horák.

Pro kroměřížský VAK při jednání s místními samosprávami hraje jedna velká výhoda. Ovládají ho města a vesnice z jihomoravského regionu, které si následně diktují ceny za vodu. Znatelný rozdíl tak pociťují obyvatelé Zlína. Platí jednu z nejvyšších cen za vodu v republice. VAK zde sice vodohospodářství ovládá, infrastrukturu má ale v nájmu nadnárodní společnost. Ta tak má na cenu vodného a stočného značný vliv.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)