Paul Wilson se v Ostravě zajímal o výuku historie

Ostrava – Kanadský publicista a překladatel Paul Wilson je v České republice. Zajímá se tu o výuku moderních dějin. „V poslední době jsem psal několik recenzí na knihy amerických akademiků o disentu nebo 70. letech. A měl jsem pocit, že mají tendenci situaci v době normalizace, tu hrůzu normalizace, jak já jsem ji zažil, zlehčovat. Proto mě zajímalo, jak se s interpretací nedávné minulosti vyrovnávají čeští historici,“ vysvětluje Paul Wilson, „Měl jsem pocit, že Václav Klaus se snaží minulost bagatelizovat, a tak jsem přijel zjistit, zda tady probíhá něco jako zápas o minulost. Chci o tom napsat článek do časopisu The New York Review of Books.“

Společenské trauma z totality v české společnosti podle Paula Wilsona stále přetrvává. Lidem prý stále ještě chybí základní dovednosti, které jsou v demokracii zapotřebí, nemají vžitá některá základní demokratická pravidla. „To otevírá prostor gaunerům. Zneužívají toho a lidé dlouho nepoznají, že je někdo podvádí,“ tvrdí Paul Wilson.   

Že je vyrovnání se s minulostí v Česku stále otevřená záležitost, ukázala podle kanadského publicisty i nedávná přímá volba prezidenta. „Proto mohl Miloš Zeman v podstatě zneužít téma odsunu sudetských Němců,“ myslí si Paul Wilson. O stavu celé společnosti podle jeho názoru nejlépe vypovídá to, co se děje na školách. Zajímal se proto o aktivity ostravského občanského sdružení PANT, které provozuje výukový portál moderni-dejiny.cz. „Ostravští historici se nebojí událostem, které se staly, podívat tváří v tvář. Jde přitom o nezávislou aktivitu, která vznikla spontánně. To vnímám jako fantastický úkaz, že se česká společnost začíná zvedat,“ míní Kanaďan.

V Česku se sice už natáčejí dokumenty a filmy s tematikou nedávné historie, píšou se komiksy a vznikají interaktivní hry, podle Paula Wilsona to však ještě nemá širší dopad: „Myslím, že PANT míří na správný cíl. Protože právě generace, která je teď ve škole, je ta, která tuto společnost povede z pouště do lepší budoucnosti.“

Paul Wilson

Paul Wilson žil v letech 1967–1977 v Československé republice. Hrál s kapelou The Plastic People of The Universe a vyučoval angličtinu, v roce 1977 byl ale vyhoštěn. V Kanadě vydával alba „Plastiků“ a překládal Josefa Škvoreckého, Václava Havla nebo Bohumila Hrabala. V roce 2012 u nás vyšla kniha jeho esejů a článků z českou tematikou s názvem Bohemian Rapsodies.