Soud osvobodil účetního, který novému vedení Sudic nepředal dokumenty

Blansko – Soud zprostil viny bývalého účetního Sudic na Blanensku Vítězslava Bártu. Státní zástupce ho obžaloval kvůli tomu, že po volbách novému vedení obce nepředal úřední dokumenty potřebné k chodu obce a navíc promazal počítače, ve kterých databáze byly. Sudice se tak naráz ocitly bez evidence obyvatel, přehledů zaplacených poplatků za psy i dlužníků, kteří nezaplatili třeba za odvoz odpadu. Podle soudu se ale nepodařilo prokázat jeho vinu.

Bártova obhajoba stavěla na tom, že bývalý účetní data úplně nevymazal, jen je přesunul do koše. Data tak bylo možné obnovit. „Evidenci, kterou obec pro své fungování potřebovala, tak mohla kdykoliv využívat,“ tvrdila Bártova obhájkyně Lenka Řehulová. Žádná škoda podle ní tedy Sudicím nevznikla.

Spokojený s verdiktem byl samozřejmě i sám Vítězslav Bárta. „Je to potvrzení toho, že spravedlnost existuje,“ nechal se slyšet po vynesení rozsudku.

Podle blanenského soudu se nepodařilo prokázat, že by data odstranil záměrně s cílem vážně ohrozit hospodaření obce. Nad Bártou proto soud vynesl zprošťující verdikt. Zároveň ale dodal, že Sudice si mohou nárokovat škody v občanskoprávním řízení.

Starostka: Nenapadlo by mě prohledávat koš

Osvobozující verdikt proto vedení obce zklamal. „Nenapadlo by mě, že si mám data o obci hledat v koši. Takto si tedy nepředstavuji předání obce,“ vysvětlila starostka Sudic Olga Dočkalová (nez.). Podle ní se navíc Bárta s novými zastupiteli odmítl bavit.

První rok po volbách byl pro obec více než složitý. „Chyběla nám kompletní evidence obyvatel, takže jsme vlastně ani v danou chvíli nevěděli, kdo u nás bydlí. Sami jsme si to museli vyhledávat, ale zaplatili jsme si i síly, které vyhledávaly v účetních knihách, abychom vůbec nějak rozjeli chod úřadu,“ popsala Dočkalová. Obec podle ní přišla minimálně o 38 tisíc. „Hodnota práce zastupitelů, kteří na úřadu seděli po nocích, aby dali agendu obce do pořádku, je nevyčíslitelná,“ uzavřela.