S inkasem do samoobsluhy? Další pošty má nahradit projekt Partner

Brno - Česká pošta pokračuje v transformaci. V dalších obcích chce málo využívané ztrátové kamenné pobočky nahradit novými výdejními místy s rozšířenými službami Česká pošta Partner – běžné služby České pošty tam za úplatu budou zajišťovat obecní úřady, obchody nebo například hospodští. Jen v Jihomoravském a Zlínském kraji pošta letos zvažuje zrušení devíti poboček. Samosprávy se bojí zatížení rozpočtu a omezení dostupných služeb, podle České pošty si ale lidé naopak polepší.

Jednou z pošt, kterou možná čeká zánik, je i malá pobočka v Tetčicích na Brněnsku, kde žije tisícovka obyvatel. Důchodce Slavomír Široký se obává, že zatímco teď si pro zásilky chodil jen pár kroků od svého domu, brzy bude muset jezdit do čtyři kilometry vzdálených Rosic. „Jak té pošty pak budou využívat starší lidé, kteří jsou nepohybliví?“ ptá se.

Podle pošty ale úplné zrušení nehrozí. S obecním úřadem Tetčic jedná o nahrazení klasické pobočky projektem Partner. Vedení radnice z toho ale radost nemá.

„Nemám tady dostatek prostor na to, abych tady měl ještě nějakou další pracovní sílu. Současní zaměstnanci jsou už teď dost vytížení, přidávat jim práci je nemyslitelné,“ řekl starosta Tetčic Martin Ambros (nez.).

Nemáme na to kapacity, říká starosta Tetčic Martin Ambros (zdroj: ČT24)

Obce se obávají sankcí a zatížení rozpočtu

Převzetí poštovních služeb se podle některých starostů příliš nevyplatí. Úplaty ze strany České pošty podle nich nepokryjí skutečné náklady. Na zajištění pracovníka, který se bude věnovat pouze poštovním záležitostem, by obecní úřady musely částečně doplácet z vlastního. „Zaměstnání další pracovní síly by znamenalo několik set tisíc korun ročně,“ uvedl Ambros.

Stejné oznámení jako Tetčice teď dostalo dalších osm obcí na jihu Moravy, jedna na Zlínsku. Většinou s podobnou reakcí.

„Jakákoliv optimalizace a redukce způsobí určitý nekomfort vůči občanům. Například se nebudou moci dostat k některým peněžním službám,“ zkritizoval plány pošty starosta Kyjova František Lukl.

Obávají se navíc sankcí ze strany pošty za jakékoliv chyby. Ačkoliv projekt naráží na odpor samospráv, měla by pošta Partner fungovat v několika stovkách vesnic po celé České republice. Pokud smlouvu odmítne obecní úřad, nabídne ji pošta také lokálním podnikatelům.

Smlouva, kterou Česká pošta nabízí obcím
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle České pošty nejsou obavy na místě. „Pokud se poštovního úřadu ujme nějaký partner, tak se například zásadně rozšíří otevírací hodiny,“ tvrdí mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Právě na omezenou otevírací dobu poboček v malých městech si lidé velmi často stěžují.

Službu Partner si v Růžďce chválí

Vlnu nevole nejprve vzbudilo i zrušení pošty v Růžďce na Vsetínsku. Obec poštu žádala o obnovení všech služeb. Místo toho dostala nabídku na převzetí povinností pošty s tím, že pošta pak některé služby obnoví.

Pro obyvatele bylo klíčové zejména obnovení možnosti placení inkasa, vyzvednutí penze a jiných běžných peněžních transakcí. Kvůli tomu museli cestovat do několik kilometrů vzdálených okolních obcí. Nahrazení klasické pobočky výdejním místem se dlouho bránili. S odstupem času si však starostka nový systém chválí.

"Partner je provozovna smluvního zástupce České pošty, který poskytuje poštovní služby příjem a výdej zásilek, prodej cenin, příjem reklamací a dále poskytuje vybrané služby Poštovní spořitelny, především operace Maxkartami - vklady, výplaty a příkazy." (Zdroj: ceskaposta.cz)

Výdejní místo odmítli, pošta jim zůstala

Obce se obávají, že pokud transformaci odmítnou a nenajde se žádný jiný zájemce, o poštovní služby přijdou úplně. Ukazuje se však, že tomu tak být nemusí.  

Takto se proměně ve službu Partner bránili také v Březnici u Zlína. Podle starosty Josefa Hutěčky je spolupráce pro obce nevýhodná – zatímco obce mají podle navrhované smlouvy pouze povinnosti, Česká pošta má pouze práva. Ač jim Česká pošta v roce 2010 pohrozila, že pobočka v obci zanikne úplně, nic takového nenastalo. Pošta v obci funguje dál.

V Jihomoravském kraji aktuálně fungují dvě partnerské pobočky České pošty, a to v Lažánkách u Brna (od 1. října 2012, zajišťuje obecní úřad) a v Lechovicích na Břeclavsku (od ledna 2013), kde služby zajišťují zaměstnanci tamní samoobsluhy.

Dále v kraji funguje asi desítka výdejních míst. Například v Jehnicích u Brna si lidé, které doručovatelka nezastihla doma, chodí pro zásilky do prodejny potravin.

Vydáno pod