ČT: Bývalá místostarostka a účetní Přítluk znovu stojí před soudem

Přítluky (Břeclavsko) – Bývalá místostarostka Přítluk na Břeclavsku Daniela Řezáčová a účetní Vladimíra Hyclová znovu stojí kvůli zpronevěře obecních peněz před soudem. Obě ženy už v roce 2010 potrestal soud podmínkou, Nejvyšší soud (NS) ale rozsudek zrušil a nařídil nové vyšetření případu. To po roce kriminalisté uzavřeli. Kauza se dnes znovu dostala k soudu.

„Ženy jsou obžalovány z trestného činu zpronevěry, toho se měly dopustit tím, že neoprávněně odčerpávaly peníze z obce,“ řekl státní zástupce Jiří Zemek. Víc než milion korun - tolik měly místostarostka Daniela Řezáčová a účetní Vladimíra Hyclová zpronevěřit z obecní kasy. Okresní a krajský soud jim uložil podmínku, NS je ale osvobodil.

Svůj verdikt zdůvodnil tím, že většina skutků, za něž byly ženy odsouzeny, nebyla kvalifikována jako trestný čin. „Případ se dostal zpátky do fáze vyšetřování. Policisté znovu museli vyslechnout všechny zúčastněné, provádět důkazy, opět bylo třeba dotčené seznámit se spisem. Vyšetřování trvalo zhruba rok,“ popsal v minulosti státní zástupce Jiří Košíček.

Nová obžaloba tak viní ženy jen z jedné skupiny skutků - konkrétně z vyplacení neoprávněných odměn. „Odměny si neoprávněně přisvojila místostarostka mimo schválení zastupitelstva. Neoprávněné odměny měla místostarostka poskytovat účetní a svojí dceři, která také pracovala pro obec,“ vysvětlil Košíček.

Výše neoprávněně vyplacených odměn (2002 - 2006)

455 730,- Kč pro místostarostku Danielu Řezáčovou

227 184,- Kč pro účetní Vladimíru Hyclovou

92 400,- Kč pro pracovnici radnice a dceru Daniely Řezáčové D. Jeřábkovou

Celkem jde o částku 775 317,- Kč

Novou obžalobou se teď znovu zabýval soud. Soudce patrně znovu vyslechne všechny zastupitele a další zúčastněné. Místostarostce hrozí až osmileté vězení, účetní maximálně tři roky. „Jsem přesvědčen o tom, že máme dostatek důkazů k tomu, aby obě ženy byly uznány vinnými,“ uvedl Zemek.

Hlavní líčení bylo odročeno na 11. dubna, kdy bude pokračovat výslechem současného starosty a účetního.

Původní verdikt uložil podmínku i starostovi

Původní verdikt potvrdil trestný čin zpronevěry místostarostce a účetní, ale také starostovi Janu Minaříkovi. Ke zpronevěře údajně docházelo s jeho vědomím. Jenže názor, že se dopustil nějakého trestného činu, odmítl Nejvyšší soud.

Při novém vyšetřování se tak z obžalovaného stal svědek. „Díky tomu výrazně změnil svůj postoj a popravdě nám popsal, jak to v obci probíhalo. On se staral o materiální věci, aby svítilo osvětlení, fungovala kanalizace. Naopak paní místostarostka se věnovala administrativě a financím, protože pracovala na finančním úřadě v Břeclavi. Proto jí také tolik důvěřoval. Jak sám prohlásil, sám se cítí podvedený,“ uzavřel Košíček.