Manažer Unexu, který rozjel projekt flexibility, se zodpovídá z podvodu

Ostrava - Z podvodu za téměř 100 milionů korun se před soudem zpovídá bývalý personální ředitel firem skupiny Unex Jan Klus. Před 3 lety propustil a znovu najal na zkrácený úvazek téměř tisíc čtyři sta pracovníků společnosti. Podle žaloby pracovali stejně jako předtím a přitom pobírali podporu v nezaměstnanosti. Obžalovaný manažer tvrdí, že mu postup úřady schválily.

Firma Unex měla na začátku roku 2009 nedostatek zakázek. Tehdejší personální manažer Jan Klus proto spustil takzvaný projekt flexibility. Celkem 1350 pracovníků dostalo výpověď a zaregistrovalo se na úřadu práce. Ten jim platil podporu v nezaměstnanosti. Současně ale s nimi jiná z firem strojírenské skupiny uzavřela dohodu o pracovní činnosti. Za 3 hodiny práce denně měli dostávat 4 tisíce hrubého. Tehdejší zákony to umožňovaly.
 
Podle obžaloby přitom měli zaměstnanci dále docházet do zaměstnání a pracovat stejně jako předtím. Jan Klus to odmítá. Tvrdí, že většina lidí vykonávala pouze pomocné práce. „Samozřejmě byli jedinci, kteří mohli mít práce skoro stejně jako dříve, ale nebyla to rozhodně většina, tak 15 procent,“ uvedl obžalovaný Jan Klus.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podle žalobce většina lidí práci nezměnila a stejný zůstal i jejich příjem. Ke 4 tisícům přidala firma část zadrženého odstupného, zbytek doplatil stát. „Obžalovaný vytvořil takový systém, kdy část mzdových nároků zaměstnanců nebo nároků za práci byla přenesena na státní rozpočet,“ uvedl státní zástupce Martin Brázda. Klus se hájil tím, že pracovní úřad o všem věděl a nic nenamítal.

Jan Klus měl také uzavřít se zaměstnanci běžnou pracovní smlouvu s datem nástupu poté, co jim skončila podpora. Pár dní nato je firma opět propustila a kolečko se zopakovalo. Úřad práce vyčíslil vyplacené podpory na necelých 100 milionů korun. A podle rozsudku soudu bude peníze vymáhat.

„Už není možný souběh nekolidujícího zaměstnání a podpory v nezaměstnanosti. Změna legislativy byla iniciována i na základě tohoto případu,“ prohlásil mluvčí Úřadu práce České republilky Jiří Reichl.
 
Soudce odročil další jednání na duben, kdy by měly proběhnout výslechy právníků firmy, odborů a pracovníků olomoucké pobočky Úřadu práce.