Olomouc chce novou vyhláškou omezit hazard v centru města

Olomouc - Vedení města Olomouce připravuje vyhlášku, která by měla umožnit vytlačit herny z památkové zóny, z okolí škol a z hlavních ulic. Předpis bude regulovat i reklamu, kterou na sebe tato zařízení upozorňují. Radnice navíc znovu uvolní peníze na podporu ambulance při sdružení Podané ruce. Jeho pracovníci se zabývají pomocí gamblerům a jejich rodinám.

Jen v nejbližším okolí centra Olomouce je zhruba deset heren. Podle radních mají tato zařízení na obyvatele negativní vliv. Město proto hazard omezí. „Chceme omezit počet provozoven ve městě Olomouci, jejich vzhled, provozní dobu, reklamu,“ shrnula náměstkyně primátora Eva Machová.

Mluvčí magistrátu Radka Štědrá doplnila, vedení města nyní připravuje podklady pro vyhlášku do zastupitelstva. Zastupitelé budou o materiálu rozhodovat ještě v únoru.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Provozovatelé heren odmítli záměr města komentovat. Podobná vyhláška platí už od loňska například v Přerově. Mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal tvrdil, že se osvědčila. „Pracovníci živnostenského úřadu kontrolují, jestli jsou pravidla dodržována. A myslíme si, že situace se trochu zklidnila,“ řekl.

Kromě vyhlášky Olomouc podpoří také ambulanci sdružení Podané ruce, která pomáhá gamblerům. „Můžeme předpokládat, že v Olomouci je zhruba tisíc hráčů, kteří se dají označit slovem patologický, kteří mají zásadní, závažný problém a měli by ho řešit,“ řekl odborný ředitel Sdružení Podané ruce Lukáš Carlos Hrubý.

Olomoucká ambulance je jednou z pěti, které v České republice fungují. Úspěšnost léčby gamblerů se v průměru pohybuje kolem šedesáti procent.