Stavba ohrožuje statiku sousedního domu, majitel ji nechce zabezpečit

Rousínov – Pavol Prohadský jezdil do domku v Královopolských Vážanech v Rousínově relaxovat. Teď se na chalupu dívá s obavami – sousedův dům se propadá a narušuje statiku obou staveb. I když úředníci majiteli nařídili dům zabezpečit už loni v létě, dodnes to neudělal. O zajištění nemovitosti by se mohl postarat i Rousínov. Obává se ale, že peníze od majitele nikdy neuvidí. Podobnou zkušenost už totiž má.

Drobné i několikametrové pukliny ohrožují statiku obou domů na okraji Královopolských Vážan v Rousínově. „Jezdili jsme sem o víkendech odpočívat. Teď jsme to museli opustit, protože mám strach. Ve stěnách je vedená elektřina. Kdyby se ta stěna kvůli prasklinám pohnula, tak by mohlo dojít k požáru,“ podělil se o své obavy Pavol Prohadský. Narušení statiky je natolik vážné, že v jedné z místností už nejde otevřít okno. „Do prasklin pod oknem jsem dal alespoň polystyren, aby dovnitř tak netáhlo,“ dodal.

Přeje si jediné - aby jeho soused dal svůj dům do pořádku. Jinak totiž hrozí, že i jeho chalupa bude nenávratně staticky porušená. Obrátil se proto na rousínovský stavební úřad. „Pracovník stavebního úřadu vyhodnotil stav jako kritický s tím, že vydal nařízení k provedení nezbytných zabezpečovacích prací. Komplikované je to ale bohužel v tom, že vlastník nemovitosti je nemajetný, je na něj uvaleno několik exekucí,“ vysvětlil příčinu nečinnosti majitele starosta Rousínova František Havíř (KDU-ČSL). Od loňského léta, kdy úředník nařízení vydal, se tak situace jen zhoršuje.

Soused Pavol Prohadský popisuje poškození svého domu (zdroj: ČT24)

Náklady na zabezpečení domu možná zaplatí Rousínov

Zabezpečení domu, který vinou majitele skončil v exekuci, by mohla zaplatit i radnice a peníze pak po majiteli vymáhat. „Nemáme žádnou jistotu, že náklady nám budou vráceny. Město není v exekučním řízení s dlužníkem nijak upřednostněno mezi ostatními věřiteli. Tady by se mohl změnit zákon, aby byl ten, kdo nemovitost opraví a zabezpečí, trochu preferován,“ nabídl řešení Havíř.

Vedení Rousínova je opatrné hlavně proto, že podobnou situaci už v této místní části Rousínova řešilo. Majitel se o svůj dům dlouhodobě nestaral a ruina začala ohrožovat dva sousední rodinné domky. „Stavební úřad nakonec vydal rozhodnutí o odstranění nemovitosti. Město stavbu odstranilo na své náklady, stálo to zhruba 250 tisíc korun. Dodnes žádnou korunu od majitele nevidělo, protože je na něj uvaleno několik exekucí a nemá na zaplacení,“ dodal Havíř.