Břeclav se dohodne s obcí Ladná na smírném vyrovnání

Ladná/Břeclav - Po letech sporů dnes Zastupitelstvo města Břeclavi rozhodlo o finančním vyrovnání s Ladnou. Obec byla v minulosti součástí Břeclavi, avšak po referendu v roce 2006 se rozhodla osamostatnit. Mezi důvody pro odtržení patřily zrušení tamní základní školy, minimální investice ze strany města a problematická komunikace s vedením Břeclavi. Ta však spolu s majetkem chtěla na novou obec převést i část svých dluhů.

Spolu s majetkem měla nově vzniklá obec Ladná získat i přiměřenou část dluhu Břeclavi. Jednalo se o částku 8 milionů a 300 tisíc korun. Podle starostky Ladné však nejde o peníze, které by se v minulosti utratily na území obce, ale o podíl břeclavského dluhu na počet obyvatel. Protože Ladná podobné řešení odmítla, začala Břeclav vymáhat dluh soudně.

Reakcí byl další soudní spor, ve kterém se naopak malá obec Ladná začala hlásit o svůj podíl na akciích břeclavských Vodovodů a kanalizací a dalších společností. Celkově vznesla požadavek na šest milionů korun. Dřívější sousedé se tak nepřímo dostali do právní bitvy o majetek a dluhy. „Završíme proces takříkajíc rozvodu mezi Břeclaví a Ladnou. Ladná byla od 70. let součástí Břeclavi. Nyní opadly emoce a nastala doba, abychom se rozumně navzájem vyrovnali. Obě strany ve sporu ustoupí,“ přibližuje vyjednávání starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Řešení sporu? Nula od nuly pojde

Podle právní analýzy by pro Břeclav bylo nejvýhodnější smírné vyrovnání. Ideální je podle právních zástupců města tzv. nulová varianta, kdy se obě strany vzdají svých nároků a požadavků. Takové řešení představili na speciálním semináři právní zástupci Břeclavi. Město k účasti na semináři pozvalo i zástupce opozice, aby se všichni ve vedení mohli seznámit s nutností smírného vyrovnání s Ladnou.

„Podobnou dohodu jsme navrhovali už před dvěma lety. V té době nebyl náš návrh vyslyšen, protože bylo jiné personální obsazení na břeclavské radnici. Současná radnice na tuto dohodu slyší,“ myslí si starostka Ladné Renáta Priesterrathová (ODS). Na dobré vztahy se už vedení Břeclavi těší. „Rozumím tomu, proč se Ladná odtrhla. Máme společné zájmy, například v protipovodňové problematice,“ upozornil Ryšavý.

Definitivní verdikt o majetkovém vyrovnání s obcí Ladná padl dnes na zasedání břeclavského zastupitelstva – zastupitelé nulovou variantu odsouhlasili.

Občané Ladné jsou po odtržení od Břeclavi spokojenější už nyní. „Myslím, že po odtržení obce se tu žije lépe než předtím. Máme opravenou hasičku a škola má nová okna,“ tvrdí jedna z obyvatelek Ladné.

Majetkové vyrovnání čeká i nově vzniklé obce Poličná a Krhová

Na Nový rok se od Valašského Meziříčí odtrhly obce Krhová a Poličná. Do konce března by se město rádo vyrovnalo i s nimi. „Rádi bychom tuto záležitost uzavřeli do konce března letošního roku tak, aby Poličná a Krhová mohly se svým majetkem co nejdříve nakládat. Všechno ale bude záležet na postoji vedení obou nově vzniklých obcí,“ míní první místostarosta Valašského Meziříčí Miroslav Krchňák (ČSSD).

Na městském úřadě už připravují první dohody k majetkovému vyrovnání. Zástupci Poličné získají projektovou dokumentaci na protipovodňová opatření na říčce Loučka. Obec Krhová zase dostane dokumentaci na odvodnění hřbitova. Obě nově vzniklé obce si tak mohou zažádat o dotace na tyto projekty. Zástupci Krhové a Poličné zatím nic nepředložili. Prvotní návrh na majetkové vyrovnání tedy připravuje Valašské Meziříčí.

Poličná-Krhová
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Chceme co nejdříve definitivně předat občanům Poličné nedávno vybudovanou hasičskou zbrojnici, stejně jako veškerou hasičskou techniku tak, aby mohla začít naplno fungovat místní hasičská jednotka,“ doplňuje Krchňák. Osamostatněné obce čeká ještě jednání o městské hromadné dopravě, která dříve obyvatele Krhové a Poličné přepravovala do centra Valašského Meziříčí.

Linka číslo 1 by měla fungovat jen do konce března. Osud dopravního spojení je prozatím ve hvězdách. „Při osobním jednání nám starosta Poličné pan Vladimír Místecký (nez.) sdělil, že s provozem MHD do Poličné po posledním březnu již nepočítá,“ prozrazuje druhý místostarosta města Jiří Pernický (nez).