Teorie spiknutí Bartákovi nepomohla

Praha – Kdo je a o co jde v případu lékaře Jaroslava Bartáka, obviněného ze znásilnění, sexuálního útlaku a napadání svých asistentek. Již minulý týden přitom soud oznámil, že lékaři hrozí zpřísnění kvalifikace některých případů, zejména těžké újmy na zdraví. Ve vazbě strávil rok a půl. Důkazy v této kauze soud uzavřel vyslechnutím posledního svědka, bezpečnostního experta Andora Šándora, kterého Barták označil za tvůrce spiknutí. Tvrdí, že se stal obětí zpravodajských her, které zosnovali bezpečnostní expert Andor Šándor,  advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Sigismund Freimann.

Bývalý šéf vojenské rozvědky v letech 2001 a 2002 Andor Šándor byl podle Bartáka jedním ze tří spiklenců, kteří prý nastrčili jako volavky dívky, které nyní u soudu proti Bartákovi vypovídají. Dalšími měli být Eugen Sigismund Freimann a advokát Oldřich Choděra, který vypovídal minulé pondělí. Všichni Bartákovo obvinění ze spiknutí odmítli a Barták ani nedokázal přesně vysvětlit, v čem by mělo toto spiknutí spočívat.

Na základě věrohodných výpovědí svědků hrozí Bartákovi až dvanáctileté vězení. Podle žalobkyně lékař zneužíval svého postavení nadřízeného a nutil asistentky na služebních cestách v cizině i ve své kanceláři k sexu. Obžaloba v některých případech uvádí samotné znásilnění, v jiných přidává těžkou újmu na zdraví, což zákoník posuzuje přísněji. Soud tak nyní zpřísnil další případy, které obžaloba původně posuzovala mírněji. Bere také v potaz, že Barták se dívkám neomluvil za své chování. Pouze naznačil lítost nad tím, že možná byl někdy příliš přísný a dívky proto nemohly dobře pracovat.

Barták: Do některých asistentek jsem se zamiloval

Barták si ale stojí za svým a neustále opakuje, že žádné ženě vědomě neublížil. Hájí se tím, že své „intimní asistentky“ měl rád a do některých se i zamiloval. Označil se za katolíka s liberálním přístupem k sexu. Bývalé asistentky popsal jako prostitutky, narkomanky nebo alkoholičky. Sex s ním prý měly dobrovolně a platil jim za něj. Důkazy ale hrají proti němu. Například jeho bývalý osobní řidič Josef Novák již dříve zdůraznil, že si Barták „úmyslně, jak on sám mi řekl, vybíral a vyhledával děvčata takzvaně submisivní, která mohl ovládat“.

Jak to všechno začalo?

Vlivný lékař a bývalý spolumajitel pražské Polikliniky Modřany Jaroslav Barták totiž zadržoval na Filipínách v srpnu 2011 svou dvaadvacetiletou asistentku Lucii. Podle svědectví měl lékař mladou ženu sexuálně i fyzicky napadat, a dokonce jí prý vyhrožoval smrtí. V případu zasáhl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který za dívkou poslal českého velvyslance v Manile Josefa Rychtara. Ten ji před útočníkem ukryl a posléze posadil do letadla. „Barták mi pořád nadával, bil mě a chtěl mě donutit k sexu. Hodil mě třeba na proutěnou sedačku, popadl za vlasy a bil mě do hlavy. Brečela jsem a prosila ho, ať mě pustí. Popadnul mě za krk a začal mě škrtit se slovy: Vatikán nepovoluje zabít nový život, jinak je vše povoleno,“ uvedla tehdy oběť. Později se s oznámeními přidalo dalších deset dívek. Kvůli násilí na mladých ženách už Barták jednou před soudem stál. V prosinci 2007 údajně brutálně zbil svou asistentku, ta pak u soudu přijala odškodnění.

Sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina popisují obžalovaného jako člověka se zvýšenou agresivitou, nezjistili u něj ale žádnou sexuální deviaci ani sklony k sadismu.

Barták má podle nich specifickou životní filosofii, ve které hraje výraznou roli jeho ego a obecně svět mužů. Podle Weisse má i jistou poruchu osobnosti, není to ale duševní choroba. Mezi rysy jeho osobnosti prý patří pozérství, agresivita, nezdrženlivost a vztahovačnost. Barták ani necítí pocit viny a je „postojově uzavřený“, proto je možnost znovuzačlenění do normální společnosti podle autorů posudku podprůměrná. Bartákův vztah k ženám Zvěřina označil jako "extrémní machismus".

Dívky měly psychické problémy, než mě poznaly, tvrdil Barták

Barták měl k posudkům výhrady, tvrdí, že žádnou poruchu osobnosti nemá. Nesouhlasil ani se závěry ohledně dívek, protože prý měly psychické problémy už před příchodem k němu. U jedné z nich následné trauma zcela vyloučil a tvrdil, že měla pouze problémy s ledvinami, protože nastydla, když se bosá účastnila natáčení eroticko-historického filmu Svobodný zednář Giacomo Casanova, ve kterém Barták sám účinkoval. Dodal, že dívka měla psychické problémy už dříve, přičemž trpěla sebepoškozováním a byla posedlá zlem a krví. Dozvěděl se to údajně ve chvíli, když se mu svěřila, že chce vystoupit z katolické církve. „Kontaktoval jsem kvůli tomu kardinála Duku,“ řekl Barták soudu.

Asistentky byly podle Bartáka velmi pracovně vytížené a nyní se proti němu spikly, protože chtějí „nehorázně víc peněz“. Trvá také na tom, že ženy věděly, že se po nich budou chtít i služby soukromého charakteru. Popírá ale, že by je bil nebo znásilnil. A co všechno stačil ke svému případu již říct?

  • „To budou nějaké novinářské kachny, naprosto nesmyslné.“

  • „Od začátku věděly, že to nebudou jenom asistentky, že ty věci nebudou jenom pracovní, ale také soukromé.“

  • „Jediná se přiznala, že to dělala otevřeně, že za peníze se mnou provozovala nepracovní činnost. Provozovala ji většina z nich, ale nepřiznávají to.“

  • „Přiznávám, že jsem na ně někdy mohl křičet, když jsem byl jako pes pracovitý. Můj život byl ženy a alkohol, se kterým jsem to přeháněl.“

  • „Spousta z nich byla spokojená, byla to finančně zajímavě ohodnocená práce,“ prohlásil s tím, že jim za tyto služby dával také dárky, šaty a šperky.

  • „Informace, které jsou sdělovány prostřednictvím masmédií, jsou nepravdivé.“

  • „To, co řekla, to není pravda. Slečna tam totiž jela jako placená společnice. Uzavřela pracovní smlouvu, kde měla napsáno, že bude svému šéfovi poskytovat služby osobního charakteru dvakrát týdně a v zahraničí jednou denně.“

  • „Přiznávám, že jsem někdy křičel, a omlouvám se za to, byly tam ale i veselé věci.“

Městský soud v Praze se kauzou zabývá od loňského září. Zatím vyslechl několik Bartákových někdejších asistentek, mezi nimiž byly údajně napadené i ty, které uvedly, že byly v práci spokojené. U soudu vypovídal i policista, který zasahoval v hotelu po oznámení o únosu asistentky, nebo lékařův osobní řidič. Žalobkyně viní lékaře ze zneužití 11 žen. Státní zastupitelství kromě toho Bartáka viní z vydírání, omezování osobní svobody nebo nebezpečného vyhrožování. Pět z jedenácti dívek, které na Bartáka podaly trestní oznámení, po něm požaduje odškodnění 13 milionů korun.