Za zranění způsobené pádem na hladkém chodníku mohou lidé žádat odškodné

Ostrava, Olomouc - Kluzké chodníky ráno opět překvapily řadu chodců. Výstrahu před náledím vydali meteorologové včera večer a potrvá až do pátku. Pokud lidé na náledí upadnou a zraní se, můžou požádat o odškodné na radnici. Podle právníků ale není snadné taková zranění doložit.

Kvůli náledí si museli dávat pozor lidé v Ostravě, Olomouci i dalších městech. K žádnému vážnějšímu zranění nedošlo, ale stávají se poměrně často. V druhé polovině ledna byly cesty a chodníky ještě hladší. Například v Městské nemocnici Ostrava lékaři v kritické dny ošetřili denně až 20 zranění, která se stala při pádu na ulici.

Rozhovor s Miroslavem Tejchmanem a Jaromírem Štětinou (zdroj: ČT24)

Za úraz můžou pacienti žádat náhradu škody. A to na radnici obce, kde ke zranění došlo. Důležité je mít dostatek svědků. „Pokud je ten člověk při smyslech, měl by se svědky události sepsat zápis, ve kterém mu potvrdí, se stalo, kde se to stalo. Pokud bude uplatňovat škodu na zdraví, tak si musí od ošetřujícího lékaře vyžádat vyčíslení bolestného,“ uvedl advokát Tomáš Krásný.

Mluvčí obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková informovala, že loni dostal obvod tři takové žádosti o náhradu škody. A na olomoucký magistrát letos hlásili úraz nebo pojistnou událost čtyři lidé. „Ve dvou případech to byla zranění po pádu na chodníku nebo kluzké vozovce,“ potvrdila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Meteorologové upozorňují, že s náledím musí chodci i řidiči počítat až do pátečního večera.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)