Lidé z Bílovce mají velký zájem o aukce na energie

Bílovec - Lidé z Bílovce projevili zájem o registrace domácností na elektronickou aukci plynu a elektřiny. Za dva dny přišlo téměř padesát lidí, třetina původně odhadovaného počtu. Radnice a specializovaná firma předpokládají, že lidé ušetří až pětinu nákladů. Podle analytiků je ale takový odhad nadsazený.

Několik minut po otevření kanceláře přišli první lidé. Po kontrole stávajících smluv podepsali registraci do elektronické aukce. „Předpokládám, že ušetříme minimálně třetinu,“ uvedla obyvatelka Bílovce Diana Škrobánková.
  
Elektronická aukce pro domácnosti vychází ze stejného principu jako aukce pro města nebo firmy. Dodavatelé elektřiny a plynu budou v určený čas přes internet soutěžit o to, kdo nabídne nejnižší cenu. Třetinová úspora je ale zřejmě snem. Náklady dodavatelů jsou u domácností vyšší než u firem.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)


 
„Úspora u elektrické energie by se mohla pohybovat okolo deseti až patnáci procent, u zemního plynu až dvacet procent,“ říká i jednatel firmy organizující aukce Martin Andres.

Po dvou dnech navštívilo kancelář už téměř padesát zájemců. Radnice přitom odhadovala, že se do druhé poloviny března zapíše maximálně sto padesát domácností.

Podle organizátora o aukci zatím projevilo zájem asi pět dodavatelů. Možnost vysoutěžit nižší cenu energií pro domácnosti nabídly jako první Říčany ve Středočeském kraji. Od počátku roku se tam přihlásilo tři sta dvacet lidí, téměř o stovku více, než radnice čekala.
 
První elektronická aukce pro domácnosti na Moravě bude v Bílovci za dva měsíce. Kvůli nutným výpovědním lhůtám začnou lidé odebírat elektřinu a plyn od nového dodavatele nejdříve v srpnu.

Vydáno pod