Povodí po třech letech pustí vodu do Plumlovské přehrady

Olomouc - Tuto sezónu už by se lidé mohli opět vykoupat v Plumlovské přehradě. Dnes to zveřejnilo Povodní Moravy. Vodní dílo je už skoro tři a půl roku vypuštěné kvůli čištění sinic a opravě hráze. Voda by měla do Plumlova začít opět proudit koncem dubna.

Dno Plumovské přehrady zatím brázdí bagry. Dělníci zpevňují hráz a koupat se tam mohou zatím jen kachny. Brzy by se to mělo změnit. Pokud budou podle vodohospodářů ideální podmínky, mohla by být přehrada letošní léto aspoň z jedné třetiny opět napuštěná.

Záleží hlavně na množství vody v přítocích. „Aby blo možné přehradu alespoň částečně napustit, musí být v přítocích dostatek vody,“ zdůraznil ředitel závodu Povodí Odry Horní Morava David Fína.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Aby voda v přehradě zůstala čistá i do budoucna, chtějí správci nádrže vybudovat na Plumlově i v nedalekém Podhradském rybníce samočisticí zóny. Budování přírodních čističek by mohlo začít ještě letos. Povodí Moravy ovšem čeká na dotace. Zatím se o nezávadnost vody postarají dočasná opatření. Třeba aplikace síranu železitého, na který přispěje i kraj.

„To je látka, která by měla vysrážet na přítoku do Plumlovské přehrady živiny, které živí sinice, jež tu nechceme,“ uvedl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil.

Právě sinice mohou za to, že břehy přehrady pustnou. V devadesátých letech turistická superstár přestala být kvůli nim atraktivní. Její vypuštění navíc znamenalo ránu pro tamní podnikatele.

„Ubylo stánků, ubylo občerstvení, vidíme to na tržbách v autokempu, takže se na napuštění přehrady rozhodně těšíme,“ řekl místostarosta Plumlova Martin Hyndrich.

Spolu s vodou se do přehrady vrátí i vzácné škeble a velevrubové čekající v náhradních chovech. Rybáři musí také projednat, jaké ryby do přehrady umístí. „Největší diskuse asi proběhne o zastoupení i věkové struktuře kapra,“ pravil Petr Loyka, který má na starosti biologický dozor.

S citelným zásahem se příroda bude podle biologa vyrovnávat až pět let.