Vinohradníci se sjeli na neoficiální mistrovství v řezu vinné révy

Popice (Břeclavsko) – Sedm desítek nejzručnějších vinohradníků se dnes ráno sjelo na neoficiální české mistrovství v řezu vinné révy do vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku. V soutěži nerozhoduje rychlost, ale kvalita řezu. Vinaři zápolili ve dvou kategoriích – Junior do 26 a Elite.

Zadání bylo jasné – za deset minut co nejkvalitněji ořezat 25 keřů odrůdy Pálava. Rychlost byla spíše pomocným kritériem. Zkušené ruce vinařů celou dobu kontrolovala porota, která za sebemenší chyby soutěžícím strhávala body. Vítězem kategorie Elite se stal Jaroslav Michna, vinař z Čejkovic. „To, že jsem zvítězil, je pro mě velké zadostiučinění. Třikrát jsem byl třetí, jednou druhý a teď se mi konečně podařilo zvítězit,“ řekl po vyhlášení výsledků Michna.

Devátý ročník soutěže letos hostilo vinařství Sonberk Romana Slouka, několikanásobného vítěze tohoto klání. Letos se Roman Slouk rozhodl nesoutěžit a dát prostor ostatním vinohradníkům. „Práce ve vinohradu není lehká, většinu je potřeba dělat výhradně ručně. Rozhodli jsme se letos uspořádat mistrovství na Sonberku, abychom i veřejnosti přiblížili cestu, kterou musí vinař každý rok překonat,“ popsal Slouk.

NO COMMENT: Soutěž ve střihu vinné révy (zdroj: ČT24)