Břeclav sčítá bezdomovce z bývalé nádražní polikliniky

Břeclav - Břeclavští bezdomovci museli před nedávnem opustit zchátralou stavbu bývalé polikliniky v bezprostřední blízkosti nádraží. Po demolici domu má na jeho místě vyrůst nový přestupní terminál. Doposud v budově přežívalo asi třicet lidí. Městští strážníci nyní vytvořili seznam bezdomovců a snaží se je dohledat.

„Poslední rok a půl to byl dům hrůzy. Hromadily se tam odpadky a všude pobíhali potkani,“ přibližuje stav nevyužívané polikliniky mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák. Areál bývalé nádražní polikliniky téměř zcela vybydlela třicítka bezdomovců. Z interiéru zmizelo vše kovové – železné stropní překlady, traverzy i překlady nad dveřmi.

Hrozilo dokonce zřícení domu. Majitel objektu, České dráhy, se tedy rozhodl zatarasit všechny vstupy a bezdomovce z domu vypudit. „Dům je v havarijním stavu, hrozilo, že by se mohlo něco stát. Teď je dům zazděný,“ líčí situaci u nádraží mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Ačkoliv v Břeclavi nabízí místo k noclehu tamní charita, ne všichni vyhnaní bezdomovci se do ní vypravili. Část z nich sice zamířila do azylového domu, ostatní si k přežití našli jiné úkryty. „Sčítání má pro nás velký význam, víme o jejich zdravotním stavu a můžeme účinněji spolupracovat s charitou,“ vysvětluje Windová.

Někteří bezdomovci se ukrývají, a to například ve starých průmyslových areálech. Právě do těchto míst pravidelně strážníci vyrážejí, aby zmapovali, kde se bezdomovci nacházejí. Zároveň kontrolují zdravotní stav lidí bez přístřeší. V případě jednoho staršího muže museli strážníci zajistit jeho okamžitý převoz do nemocnice.

Kolik je bezdomovců v jiných městech?

Brno hlásí 1 400 registrovaných bezdomovců, přičemž 980 z nich tvoří muži.

Blansko bezdomovce nesčítá, ale podle odhadů jich není více než dvacet. Oblastní charita Blansko zřizuje ubytovnu pro muže.

Ani ve Vyškově bezdomovce nesčítají. Jejich počet odhadují maximálně na patnáct osob. Před lety byla ve městě zřízena soukromá ubytovna, ale pro nezájem zanikla.

Znojemští evidují maximálně čtyřicet bezdomovců. Místní azylový dům pro muže má kapacitu 44 lůžek, aktuálně je obsazeno 32 z nich.

Vydáno pod