Dášeňčiny psí kusy rozdovádí děti i dospělé

Brno - Pohádkový kabaret pro štěňata od čtyř let a jejich dospělé pejsky – s takovým podtitutem uvedlo brněnské Divadlo Husa na provázku inscenaci Dášeňka aneb Psí kusy. Adaptace oblíbeného příběhu spisovatele Karla Čapka o životě štěněte foxteriéra je součástí několikaletého projektu Čapek na provázku.

Představení o fence foxteriéra Dášeňce je rozverné jako ona sama. Dobrodružství i lumpárny malého štěňátka na divadelní prkna převedla autorská dvojice Anežka Kubátová a Jiří Jelínek, autor známé komiksové postavičky Fagi. S maňásky v rukou ztvárňují také všechny hlavní představitele.

Pro diváky si vedle scének ze života Dášeňky, její maminky Iris a jejich majitelů Karla a Olinky připravili také několik psích pohádek – třeba O pejskovi, který rád jezdil tramvají, O psím ocásku, O kouzelné psí kostičce nebo O televizní hvězdě Astě. Překvapením na závěr představení je pak improvizovaná pohádka na přání.

Dášeňka čili život štěněte

Knížku pro děti napsal a ilustracemi a fotografiemi doplnil Karel Čapek už v roce 1933. Kniha pro malé čtenáře vypráví o narození a životě štěněte hrubosrstého foxteriéra. Dášeňka je pěkné „kvítko“, svými nápady trápí nejen maminku Iris, ale i svého páníčka Karla Čapka. Čapek do díla zakomponoval také několik psích pohádek.

Celou sezónu věnovalo divadlo právě Karlu Čapkovi. Vedle Dášeňky se na scéně objevil román Život a dílo skladatele Foltýna, Hordubal nebo povídky Trapná muka. Letos v Huse vrcholí několikaletý projekt Čapek na provázku, který jeho tvorbu uvádí na divadelní prkna.

Vydáno pod