Do Lidečka lákají Čertovy skály i zruční umělci

Lidečko (Vsetínsko) - Bez pozvání tento týden vyrazil štáb pořadu Týden v regionech do obce Lidečko na Vsetínsku. Obec, v níž žije bezmála 1 900 obyvatel, je známá především Čertovými skalami. Ty v létě lákají horolezce z širokého okolí.

O Čertových skalách se tradují mezi místními nejrůznější pověsti. „Říká se, že černokněžník si bral chudé lidi do skal, a pak jim dával zlato,“ prozradil provozovatel místního motorestu Lubomír Jurčák. Skály lákají především v létě množství turistů, horolezci na ně rádi lezou a pak je slaňují.

Čertovy skály nejsou ale to jediné, čím obec okouzlí návštěvníky. Ne nadarmo se pyšní titulem Vesnice roku 2008. Obec se vine v malebném průsmyku podél řeky Senice.

První zmínka o Lidečku pochází z roku 1424, kdy král Zikmund předal Lidečko spolu s několika okolními obcemi Miroslavovi z Cimburka. Nejstarší památkou v obci je barokní kostel svaté Kateřiny Alexandrijské. V kostele se dochovaly původní barokní zvony – ten zasvěcený sv. Kateřině pochází z roku 1664, zvon sv. Salvátora je jen o rok mladší. Mezi jedny z nejvýznamnějších památek patřil také roubený dům – fojtství č. p. 12. Jedinečné roubené valašské stavení z 18. století je od roku 1968 přemístěné do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Tři minuty z... obce Lidečko (zdroj: ČT24)

Obec se pyšní také zručnými rodáky. Jedním z nich je umělec František Novosad, který už 45 maluje na křišťálově čiré sklo nejrůznější valašské motivy. „Ve škole jsem rád maloval, měl jsem různé výstavky. Když se mi naskytla možnost jít se vyučit na malíře skla, tak jsme toho využil. Baví mě tady to naše prostředí celkově. Valašskou tematikou jsem se zabýval nejvíc,“ řekl František Novosad.