Slovácké divadlo má nejvíce předplatitelů, ale také největší problémy s financováním

Uherské Hradiště – Rekordní počet předplatitelů má i letos Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Loňský rekord se podařilo překonat díky stovce nových předplatitelů. Předplatné si koupilo 8 144 lidí. Oblíbené divadlo přesto patří mezi instituce, které se potýkají s nedostatkem financí.

Už deset let roste Slováckému divadlu počet předplatitelů. Divadlo začínalo s třemi tisíci pravidelnými diváky, dnes je jich bezmála třikrát víc. „Je to zázrak. Ve Slováckém divadle to pomalu začíná být jako v NHL, kde jsou také abonenti, jejichž permanentky se dědí,“ řekl s úsměvem ředitel divadla Igor Stránský. Divadlo se nepyšní jen obrovským zájmem diváků, ale také řadou ocenění, včetně cen Thálie. S největším počtem předplatitelů mezi činohrami se divadlo dostalo na samou hranici své kapacity.

Divadlo přesto bojuje s nedostatkem peněz. Na vstupném divadlo ročně vydělá zhruba 14,5 milionu korun, náklady na provoz divadla ale atakují hranici 37 milionů korun. Rozdíl přesahující 22 milionů hradí Uherské Hradiště jako zřizovatel. Jenže kvůli změně rozpočtového určení daní město přišlo o část prostředků, kterými divadlo udržovalo v chodu.

Uherské Hradiště o pomoc požádalo okolní obce. Ty většinou odmítly

„Když mi dávali do rozpočtu o šest milionů méně, tak jsem jim oznámil, že nikoho propouštět nebudu. Řekl jsem, že to raději dohraju do června, a pak se divadlo bude muset zavřít. Pokud bych propustil třetinu personálu, tak bych musel zrušit většinu repertoáru. To by znamenalo jediné – postupný sestup z výšin, ve kterých teď jsme,“ komentoval situaci Stránský.

Ředitel Slováckého divadla Igor Stránský (zdroj: ČT24)

Divadlo muselo snížit náklady o 1,5 milionu korun a o deset korun zdražilo vstupné. I tak mu ještě čtyři miliony korun v rozpočtu chybí. Pro letošní rok je vedení města odhodlané chod divadla udržet, do budoucna ale bude podle vedení města nutné zajistit vícezdrojové financování. Ředitel divadla proto už oslovil podnikatele v regionu, zda by se nechtěli stát patronem některého představení. Uherské Hradiště navíc jedná s vedením Zlínského kraje o podpoře pro divadlo.

Ředitel Slováckého divadla Igor Stránský

„Věřím tomu, že se to politicky vyřeší, a divadlo se v roce 2015 dočká oslav své sedmdesátky.“

Uherské Hradiště se už v prosinci obrátilo s žádostí o pomoc také na okolní obce. Sedmdesát procent návštěvníků divadla totiž do Uherského Hradiště dojíždí. Jenže obce daly jasně najevo, že spolufinancování nepřichází v úvahu. „Řešili jsme to na mikroregionu Slovácko, kde máme 18 obcí. Z 99 procent se to samozřejmě nikomu nelíbilo,“ dodal starosta Polešovic Michal Zapletal (nez.).

Vydáno pod