Agro Jevišovice se dočkalo. Ministerstvo povolilo porážku krokodýlů

Brno – Ministerstvo zemědělství povolilo porážku krokodýlů z farem a prodej jejich masa. Novela vyhlášky začne platit 1. března. Na vyhlášku už několik let čekají v Agru Jevišovice. Na farmě v Jevišovicích na Znojemsku mají v jateční velikosti několik desítek krokodýlů nilských.

„Novela umožňuje porážení krokodýlů, zpracování jejich masa a živočišných produktů a následný prodej krokodýlího masa. Porážet bude možné pouze krokodýly narozené a odchované v zajetí, a to za podmínek stanovených zákonem na ochranu zvířat proti týrání,“ uvedla ředitelka Odboru komunikace Ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová. Dodala, že ministerstvo vyhláškou reaguje na úspěšný chov krokodýlů v České republice. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky bude porážení krokodýlů probíhat stejně jako u jiných chovných zvířat. „Dojde k usmrcení zvířete, takzvaně k vykrvení, vykuchání. Potom bude maso porcováno,“ popsal Hanzelka.

Získávání masa a dalších živočišných produktů z krokodýlů chovaných na farmách neupravuje žádná evropská legislativa. „Dosud neexistovala ani česká právní úprava, která by se touto problematikou zabývala,“ řekla Böhmová. Dodala, že novela stanovuje hygienické a veterinární požadavky na podniky, v nichž se maso a další produkty z krokodýlů budou zpracovávat.

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy bude krokodýlí maso podléhat stejným kontrolám jako například hovězí či vepřové. „Kontroly krokodýlího masa se nijak nebudou lišit od kontrol jiných masných, potažmo jiných potravinářských výrobků,“ uvedl Kopřiva.

V České republice zatím jateční chov krokodýlů funguje na jediném místě. Na farmě v Jevišovcicích na Znojemsku. Celkem zde chovají dvě stě padesát krokodýlů, jejichž maso nyní konečně budou moci prodávat. Zatím totiž zvířata byla jen nechtěným dědictvím po původním majiteli, a zejména finanční zátěž. Kilo krokodýlího masa by mělo od března v maloobchodních sítích přijít asi na osm set korun.

Vyhláška už prošla notifikační procedurou u Evropské komise, platit začne od 1. března.

Krokodýl je delikatesa, říká šéfkuchař z Kulinářského institutu Julienne

„Chuťově se krokodýlí maso pohybuje někde mezi kuřecím a rybím masem. Krokodýl má z ryby velmi jemnou chuť podobnou třeba tresce. Posledních chuť, kterou cítíme, je sépie,“ popsal šéfkuchař Kulinářského institutu Julienne Stanislav Zukal.

Chuť světlého masa ovlivňuje způsob krmení – zatímco na farmách se krokodýli krmí především drůbeží, v divoké přírodě konzumují hlavně ryby.

Krokodýlí maso je vyhledávané především v asijské kuchyni, kde se z něj vaří polévky i grilují steaky. Právě minutková úprava tomuto maso svědčí nejvíce. Za největší delikatesu jsou považovány hřbetní a ocasní části zvířete. Podle Číňanů je krokodýlí maso dokonce vhodný prostředek proti astmatu.

„Krokodýlí maso jsem připravoval před pěti lety a nabízel jsem ho do restaurací. Odezvy byly obrovské. Je to velmi příjemná a dietní surovina – obsahuje jen dvě procenta tuku. Pro vyznavače zdravého životního stylu a děti je to výborné,“ dodal Zukal. Cena za jeden kilogram masa by se měla pohybovat mezi 800 až 1 000 korunami.

Novela potěšila především největšího chovatele krokodýlů na jižní Moravě – Agro Jevišovice, který patří do skupiny Agrofert Andreje Babiše. Na farmě ve Velkém Karlově chová více než dvě stovky krokodýlů nilských.

Krokodýlí farma vznikla už v roce 2004. Tehdy majitelé přivezli prvních padesát krokodýlů nilských. Další dvě stovky zvířat přibyly na farmě o dva roky později. Záměrem byl přilákat turisty, ale také chovat zvířat kvůli masu a kůži, jejíž výkupní cena se pohybuje ve stovkách eur. To ale znemožnila neexistující vyhláška regulující jateční porážku krokodýlů. Chov se stal vysoce prodělečným, Agro Jevišovice na něj ročně doplácelo zhruba 1,5 milionu korun.

Krokodýl nilský (latinsky Crocodylus niloticus) je jeden z nejznámějších krokodýlů v Africe. Jeho název pochází z řečtiny. Slovo crocodylus znamená dlážděný červ, niloticus zase z Nilu – čili dlážděný červ z Nilu.