Husté sněžení komplikovalo dopravu na jižní a východní Moravě

Brno – Jižní a východní Moravu zasypal sníh. Hustě sněžilo už od brzkých ranních hodin. Rozbředlý sníh a kluzká vozovka komplikují dopravu na dálnicích D1 a D2, ale i na silnicích nižších tříd. Zatímco dopoledne se bouralo jen minimálně, po třetí hodině došlo k desítkám drobných nehod.

Mezi Drnovicemi a Ježkovicemi na Vyškovsku se krátce před třetí hodinou odpoledne v kopci vzpříčil kamion. Na silnici leží sníh a vytvořila se i ledovka. Policie právě kvůli ní silnici až do středečního poledne uzavřela pro nákladní dopravu. Osobní auta tudy mohou projíždět.

NO COMMENT: Jak se se sněhem vypořádává jižní Morava? (zdroj: ČT24)

Od rána hustě sněžilo také na Znojemsku. Vjezd do města ve směru z Brna ráno blokovaly kamiony, které uvízly v kopci v ulici Suchohrdelská. Řidiči strávili v koloně čekáním zhruba 15 minut. Potíže měly kamiony také na hlavním tahu ze Znojma do Jihlavy.

Řízení kvůli zasněžené vozovce odpoledne nezvládl řidič mezi Vítonicemi a Hostěradicemi. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, nehoda zásadně neomezila dopravu.

Ráno byly největší problémy na dálnicích D1 a D2

Největší problémy ráno hlásili silničáři na dálnici D2. Mezi 11. a 60. kilometrem hustě sněžilo a chemicky ošetřenou silnici pokryl rozbředlý sníh. Doplatil na to řidič kamionu, který skončil v příkopě. Vyprostit ho musel jeřáb.

NO COMMENT: Vyprošťování kamionu, který zapadl na dálnici D2 (zdroj: ČT24)

Kluzká vozovka brzy ráno mírně komplikovala dopravu například na dálnici D1 u Rosic, Vyškova a také mezi Kroměříží a Přerovem.

V lese, v kopci za Zastávkou u Brna směrem na Třebíč, uvízly na neposypané vozovce čtyři kamiony. Nákladní auta blokovala jeden jízdní pruh, ale bylo možné je bez problémů objet. Řidiči se tam tak zdrželi jen minimálně. Kamiony zůstaly na místě, dokud silničáři úsek neprohrnuli a neposypali.

Zvláště obezřetní by měli být řidiči v chráněných oblastech, a to zejména v Moravském krasu, Podyjí a Bílých Karpatech. Silnice tam nejsou udržovány chemicky, ale pokrývá je pouze štěrk.

Policisté na jižní Moravě řešili dvakrát více nehod než obvykle. Řešili celkem 55 případů, jejich kolegové ve Zlínském kraji vyjížděli jen k pěti nehodám. V obou krajích šlo ale spíše o méně závažné nehody.

Lanžhot byl dopoledne uzavřený pro kamiony

Hraniční přechod Lanžhot byl dopoledne kvůli sněhové kalamitě v Maďarsku neprůjezdný pro vozidla nad 3,5 tuny. Na dálnici D2 se kvůli tomu vytvořila čtyřkilometrová kolona. Slovenská policie přechod znovu pro kamiony jedoucí do Maďarska otevřela v poledne. Dálnice ve směru na Rakousko je celý den bez problémů průjezdná.

Podle meteorologů se aktuální sněžení svou intenzitou zařadí mezi největší sněhové nadílky letošní zimy. Na řadě míst mělo dnes napadnout až patnáct centimetrů sněhu, na horách až třicet. Zítra má intenzivní sněžení pokračovat, tvořit by se mohly i sněhové jazyky. Řidiči by proto i zítra měli být opatrní.