Soud vydal na exposlance Petra Wolfa evropský zatykač

Ostrava - Krajský soud v Ostravě vydal evropský zatykač na exposlance Petra Wolfa, který se vyhýbá nástupu do vězení. Je pravomocně odsouzený k šestiletému odnětí svobody za zneužití dotace. Policisté ho intenzivně hledají od 24. ledna. Mluvčí soudu Jiří Křivský nyní potvrdil, že Wolf se zřejmě skrývá v jiné evropské zemi.

I když do vězení nenastoupil, týden před zatykačem zaplatil první splátku z milionového peněžitého trestu, kterým ho soud také potrestal. Poslal justici půl milionu, jeho manželka Hana, která se podvodu podílela, vyvázla s podmínkou, zaplatila 200 tisíc korun.

Když Petr Wolf nenastoupil v termínu do vězení, poslal soud policii příkaz k dodání do vězenice. Policie prověřila nejprve trvalé bydliště odsouzeného v Ostravě-Petřkovicích a chatu v Beskydech. Po několika dnech začala média spekulovat, že už je v cizině, například v Karibiku nebo Jihoafrické republice. Pas by měl mít bývalý politik sociálních demokratů u sebe.

Mluvčí soudu Křivský už dříve uvedl, že vzhledem k nákladnosti zatykače s mezinárodní platností musí mít soud důvodné podezření na konkrétní stát, ve které by se mohl odsouzený skrývat.

Petr Wolf
Zdroj: ČT24

„Tušíme, ve které zemi se nyní zdržuje. Tuto informaci však nemůžeme zveřejnit, dokud hledaného muže nevypátráme,“ řekla ČTK mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Wolf opakovaně prohlašoval, že rozsudek považuje za nespravedlivý. Podle verdiktu podvedl ministerstvo životního prostředí, od kterého dostal v letech 2005 a 2007 dotace celkem 11 milionů korun na základě lživých a zkreslených informací. Wolfova firma UT 2002 žádala peníze na dva vědecké projekty, na kterých se měly podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ty však o ničem nevěděly. Podobné to bylo s některými experty, s nimiž měl údajně spolupracovat.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod