Popeleční středa zahajuje čtyřicetidenní půst

Brno – Křesťané se od dnešního dne začínají připravovat na nejdůležitější církevní svátek – Velikonoce. Popeleční středa zahajuje čtyřicetidenní půst. Toto období vyvrcholí na Boží hod velikonoční, kdy se oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně už o půl osmé ráno zaplnilo několik desítek věřících, kteří si přišli pro symbolické označení popelem, takzvaný popelec. „Znamení popelem je pro mě znamením očisty, duchovní obnovy, času rozjímání,“ řekl účastník bohoslužby Josef Vlach. „Rozhodla jsem se postit a myslím si, že tohle je dobrý start do těch čtyřiceti postních dnů,“ vysvětlila svoji účast na bohoslužbě Jana Sikorová.

Popeleční středu si mší svatou připomněli také studenti Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Ze školních lavic zamířili přímo do kostela. „Na Popeleční středu se lidé postí, především se snaží nejíst maso. To je pro člověka často jednoduché, ale třeba odpustit si přehnaný čas strávený na internetu nebo díváním se na televizi je těžší. Věřící by se měli snažit dělat něco, co je přínosnější pro člověka nebo společnost,“ popsal duchovní rozměr půstu školní kaplan Arcibiskupského gymnázia Pavel Stuška.

Začátku půstu dnes kuchařky Arcibiskupského gymnázia přizpůsobily také obědový jídelníček. „Studentům podáváme zelnou polévku, smažený sýr s vařenými brambory a tatarkou nebo palačinky s nutelou a se šlehačkou. Všechno je kvůli půstu bez masa,“ řekla kuchařka Marcela Jedruchová.

Půst před Velikonocemi ale neznamená, že by věřící museli čtyřicet dní hladovět. Spíše je to doba zamyšlení a duchovního odříkání. Přísný půst věřící dodržují právě na Popeleční středu a pak ještě na Velký pátek. „Já si dám polévku a druhé jídlo. Tím to pro mě dneska končí,“ potvrdil student Arcibiskupského gymnázia Aleš Vymazal.

  • Jídelna studentům Arcibiskupského gymnázia nabídla jen bezmasá jídla zdroj: ČT Brno
  • Jídelna studentům Arcibiskupského gymnázia nabídla jen bezmasá jídla zdroj: ČT Brno

Popeleční středě se říká také středa černá nebo škaredá. První zmínky o tomto dni se objevují v 6. až 7. století. Od konce 11. století udělují kněží na Popeleční středu věřícím popelem na čelo kříž. Při tom pronášejí „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš“ nebo „Obraťte se a věřte evangeliu“. Popel, symbol smrti a nicotnosti bytí, se získává ze spálených ratolestí posvěcených v předešlém roce na Květnou neděli. Popeleční středa je pro věřící jedním ze dvou dnů přísného půstu (druhým je Velký pátek).