Ostrava přispěje na povinné čipování psů sto korun na jednoho

Ostrava - Vedení Ostravy chce zmírnit odpor některých chovatelů proti povinnému čipování psů příspěvkem sto korun na každého označeného psa. Příspěvek poskytne město chovateli v případě, že psa staršího tři měsíce označí čipem ještě v letošním roce a zvíře do třiceti dnů přihlásí do evidence chovatelů na obvodním úřadě.

Podmínkou příspěvku je rovněž to, že majitel nedluží za poplatky. Příspěvky vyplatí městské obvody, kterým je pak proplatí magistrát. Primátor Ostravy Petr Kajnar dnes uvedl, že město už na čipování vyčlenilo ze svého rozpočtu dva miliony a čtyři sta tisíc korun.

Nová vyhláška o povinném čipování začala v Ostravě platit letos v lednu a mezi chovateli vyvolala značnou nevoli, která vedla až k protestní petici. Označení psa stojí několik set korun, ale cena není jediné, co lidem vadí. „Nevím, proč bych měl svému psovi dělat takové věci. A pokud jde o lepší evidenci, lidé, kteří na to kašlali doposud, určitě čipovat nebudou,“ je přesvědčen chovatel Miroslav Škuta z Ostravy-Mariánských Hor.

Čip veterinář aplikuje na levou stranu krku speciálním aplikátorem, což je silnější dutá jehla, kterou se čip vpraví do podkoží. Podle odborníků je to zcela neškodné. „Čip je pouze pasivním nosičem informace, nemá vlastní zdroj energie, navíc povrch čipu je upraven tak, aby na něj pes nereagoval jako na cizí těleso,“ uvedl veterinář Marek Galbinec.

Čipování psů už dříve zavedla mnohá města, například v Praze tento systém funguje od roku 2005.