Firma zkouší v Paskově unikátní technologii ukládání tepla do země

Paskov - Unikátní technologii ukládání tepla do země zkoušejí pracovníci specializované firmy ve spolupráci s ostravskou Vysokou školou báňskou. Do šedesát metrů hlubokých vrtů vypouštějí přebytečné teplo, které se uloží v hornině. Ta by pak v zimním období ohřívala vodu třeba k vytápění. K praktickému provozu bude systém připraven do pěti let.

Na první pohled nic zvláštního - plastové trubky uložené v písku a místnost s výměníkem tepla.  Mnohem více je ukryto pod povrchem země. Šestnáct šedesát metrů hlubokých vrtů je něco jako radiátor naruby. V létě hřeje, v zimě teplo z horniny naopak odebírá.

„Vháníme tam vodu o teplotě 85 až 95 stupňů Celsia, to horninové prostředí se nám podařilo nahřát na 75 stupňů,“ uvedl projektový manažer GreenGasDPB Zdeněk Rozehnal. „Jde o to, že během letního období, kdy je využití tepla minimální, se uloží do podzemí, během zimního se zase vytáhne,“ vysvětloval generální ředitel GreenGas DPB Antonín Kunc.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Na Vysoké škole báňské vytápí deset tepelných čerpadel napájených ze 110 vrtů Novou aulu. Akademici tam mají také vlastní vrty, ve kterých měří teplotu ve 140 metrech pod zemí. Ta je stabilních 12 stupňů celsia. Dnes už relativně běžným tepelným čerpadlům to k provozu stačí, ukládání přebytečného tepla do podzemí ale zatím funguje jen na několika místech planety. Jedním z důvodů je neprobádané horninové prostředí. To by se teď mělo změnit.

„Jedním z výsledků tohoto projektu budou mapy, geomapy, které budou ukazovat, ve kterých oblastech bude vhodné vybudovat tento systém,“ doplnil vedoucí aplikované geologie z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Petr Bujok.

Projekt je právě teď v polovině. Letos chtějí výzkumníci měřit ztráty uloženého tepla a začít jej čerpat zpět na povrch. „Máme tady mnoho strojírenských a hutních podniků, ve kterých je nepředstavitelné množství odpadního tepla. A tento typ tepla se pro podobné využití výborně hodí,“ uvedl Zdeněk Rozehnal.

Šestnáct zkušebních vrtů v Paskově by mohlo vytápět až deset běžných rodinných domů. Investice podle výzkumníků není vysoká, pořízení vyšlo na dva miliony korun.