Spolku rodáků a přátel Loun a okolí je 67 let

Letošního roku tomu bude již 67 let, co byl v Praze založen Spolek rodáků a přátel města Loun a okolí. V úterý 12. února se na lounskou radnici přišel představit nový výbor Spolku rodáků a přátel města Loun. Ve středu 9. ledna se totiž v Praze uskutečnila ustavující schůze výboru Spolku rodáků a přátel města Loun a okolí.

Historie Spolku

Historie Spolku se začíná psát od 21. června 1946, kdy se v Národní kavárně na Národní třídě 11 v Praze konala ustavující valná hromada spolku. Tehdy to bylo za účasti 19 zájemců a z Loun přijel např. ředitel reálného gymnázia prof. Kamil Linhart, prof. Bořislav Horák, osvětový referent MNV, prof. Otto Drahoš a Bedřich Sekera. Prvním předsedou spolku byl zvolen ing. Václav Běšínský, ústřední ředitel Elektrických podniků v Praze.

Setkání Spolku rodáků s vedením radnice
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Současnost

V úterý 12. února se na lounskou radnici přišel představit nový výbor Spolku rodáků a přátel města Loun. Ve středu 9. ledna se totiž v Praze uskutečnila ustavující schůze výboru Spolku rodáků a přátel města Loun a okolí. Zde se stala novou předsedkyní spolku paní Alena Kadlecová, 1. místopředsedou a zároveň předsedou lounské pobočky spolku pan Vladimír A. Hons, jeho zástupcem paní Dagmar Bahnerová a 2. místopředsedou pan Jiří Šmíd (pražská pobočka). Paní Eliška Charvátová byla zvolena jednatelkou lounské pobočky. Členem výboru je ještě paní Eva Grečnerová, Zdeňka Janovská, Jaruše Vonková a pan Otakar Keller.

Delegace nového výboru seznámila vedení lounské radnice nejen s výsledky voleb, ale i s plánem činnosti na další období. Hlavní náplní jsou pravidelné měsíční přednášky zajímavých osobností a také každoroční zájezd pražské pobočky do rodných Loun. V současné době má pražská pobočka 89 členů a lounská pobočka 64 členů. Poslední valná hromada uložila výboru spolku, aby i nadále usiloval o posílení členské základny a o aktivní zapojování členů do činnosti spolku.

Ladislav Bába, Louny

Vydáno pod