Židlochovice chtějí výhodně nakoupit plyn pro své občany

Židlochovice - Židlochovice chtějí svým občanům nabídnout možnost, jak ušetřit. Pokud se přihlásí do společné aukce nákupu plynu, získají od dodavatele výhodnější ceny. Město bude fungovat jako garant soutěže. Starosta doufá, že oproti současným cenám ušetří místní až dvacet procent.

„Město už před dvěma lety soutěžilo o energie – plyn a elektřinu v tzv. e-aukci. Skok z původních cen, na kterých jsme se domlouvali, byl tak obrovský, že nás to přivedlo na myšlenku nechat soutěžit i občany,“ vysvětluje původní ideu starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS).

Městský úřad vyčlenil na čtyři hodiny týdně speciálního pracovníka, který bude občanům s rozhodnutím pomáhat. Nezávislý konzultant jim od března poradí, zda se v jejich případě přechod na nového plynového dodavatele vyplatí, zjistí aktuální stav jejich smluv – zda by při případném odchodu ke konkurenci nemuseli platit penále apod. Lidé se tak nemusí obávat složité administrativy nebo papírování. „Řekneme jim podmínky a je čistě na jejich vůli, jak se rozhodnou,“ zdůrazňuje dobrovolnost celého projektu Helma.

Hovoří nezávislý městský konzultant pro energie Pavel Fila (zdroj: ČT24)

„Lidé jsou docela opatrní. Poslední dobou se po městě potulují různí dealeři, kteří nabízí nezaručené slevy plynu. Lidem nic nevysvětlí, v podstatě jim podstrčí smlouvu, kterou musí podepsat. Nakonec ty úspory nejsou takové, jak slibovali,“ myslí si židlochovický energetický konzultant Pavel Fila.

Centrálním nákupem šetří Židlochovice peníze i při nákupu energií pro městské instituce. Na konci minulého roku se podařilo Židlochovicím ušetřit asi 35 tisíc korun, když v soutěži získaly lepší ceny plynu i elektřiny. I přes rostoucí ceny energií se jim tak oproti předchozím letům podaří ušetřit dokonce statisíce. Doposud ale podobným jednáním šetřily jen obce. Poprvé na nápad společného nákupu plynu pro občany přišli v Říčanech u Prahy, na jihu Moravy byly první právě Židlochovice.

Pokud bude o společný nákup zájem, město jej chce nabídnout i firmám

K výhodnějším nákupům plynu se připojily i některé organizace, které ve městě sídlí, například zahrádkáři nebo Sokol. Pokud se podaří získat pro společný nákup dostatek zájemců z řad obyvatel, může se elektronická aukce uskutečnit už za pár měsíců. Židlochovičtí by výhodnější cenu za plyn mohli platit už v příštím roce. Pokud se celá akce vydaří, má město v plánu nabídnout podobnou službu i místním firmám.

Vydáno pod