Navzdory slibům ministerstva budou maminky dál rodit na Obilním trhu

Brno – Nemáme peníze, vzkázalo i letos porodnici na Obilním trhu v Brně ministerstvo zdravotnictví. Porodnice už několik let plánuje stavbu nového pracoviště v areálu Fakultní nemocnice Brno, což se ale stále odkládá. Kdysi prestižní porodnické zařízení je tak nucené fungovat v nevyhovujících podmínkách.

Ve druhé polovině 19. století, kdy porodnice na Obilním trhu vznikla, vysoce převyšovala tehdejší standardy péče o maminky i novorozence. To už dávno není pravda. „Podmínky, které zde máme, nám sice umožňují provádět porodnictví, ale je to stále obtížnější. Je to dáno vývojem oboru, který dnes nutně vyžaduje spolupráci s dalšími odbornostmi,“ komentoval situaci přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Pavel Ventruba.

Právě konzultace a spolupráce s dalšími lékaři napříč obory není možná. Nejsou totiž v jednom areálu a prohlídka novorozence specialistou z jiného oboru znamená přesun do nemocnice v Brně-Bohunicích.

Kvůli několika budovám, které jsou v havarijním stavu, se polovina pracoviště přesunula do areálu bohunické nemocnice. Tam se lékaři specializují na problematické stavy nemocných maminek, zatímco na Obilním trhu se zabývají záchranou miminek s velmi nízkou porodní váhou. „Bohužel někdy nemocné matky rodí předčasně a pak stojíme před dilematem, do kterého pracoviště je poslat. Opakovaně musíme rodičky převážet mezi zařízeními, která jsou od sebe vzdálená přes sedm kilometrů,“ popsal Ventruba problémy rozděleného pracoviště.

Podle ministra zdravotnictví si má nemocnice na novou porodnici ušetřit

Vedle toho řeší zaměstnanci i další problémy – s netěsnícími okny, ucpanými odpady nebo tekoucími kohoutky. „Není dne nebo týdne, kdy bychom nemuseli nic řešit. Tyhle drobnější závady trápí naše pacientky i personál,“ uzavřel. A v dohledné době se nedá počítat s tím, že by došlo ke změně.

Nový porodní pavilon v bohunické nemocnici by měl stát až 1,8 miliardy korun. Ministr zdravotnictví už v minulosti řekl, že stát nemá peníze na financování tak nákladného projektu. Brněnská nemocnice si má prý na nový pavilon našetřit sama. Podle vedení bohunické nemocnice je to však nereálné. Stačí, že si hradí ze svého menší stavební úpravy.