Odsouzený Stoklasa se ptá na způsob zatčení před branou věznice

Ostrava - Odsouzený ostravský politik Jan Stoklasa se i z vězení dopisem dotazuje, zda byl způsob jeho předvedení do výkonu trestu v pořádku. Jeho zatčení policií při nástupu do věznice se v pátek 8. února odehrálo před kamerou České televize. Jan Stoklasa má za mřížemi strávit čtyři roky za úvěrové podvody za 25 milionů korun.

Vězeň Jan Stoklasa píše České televizi. Ve vězení chce zjistit, co znamenalo jeho zatčení před vchodem do věznice, kam sám dobrovolně mířil.  Stoklasa opakuje, že jednal podle příkazu k nástupu do vězení, které si vyzvedl ve čtvrtek. Ten den vpodvečer ho ve vězení odmítli, protože bylo po úředních hodinách. Podle soudu svou situaci špatně pochopil a měl přebírat poštu rychleji.

„Soud to vyhodnotil tak, že odsouzený získává prostor k tomu, aby si případně mohl připravovat útěk. Proto mu ten časový prostor omezil prostřednictvím policie, kdy policii požádal, ať ho dodá do výkonu trestu,“ vysvětloval mluvčí Krajského soudu v Ostravě Jiří Křivský.

Obhájce Radim Bartoň ale opakuje, že Stoklasa nastoupil včas a dobrovolně už předchozí den. „Domnívám se, že postup policie byl neadekvátní,“ řekl.

Reportáž Drahomíry Račákové a Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Podle informací České televize začala věznice v Ostravě na základě událostí z pátku 8. února přijímat vězně i mimo úřední hodiny. „Vzhledem k tomu, že se jedná o vnitřní předpisy, které upravují bezpečnost vazební věznice, tak se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ prohlásila však mluvčí Vazební věznice Ostrava Marie Bílková.

Zákony striktně neurčují, kdy vězně přijímat a kdy ne, záleží na praxi jednotlivých věznic. Jan Stoklasa se aktuálně připravuje na přesun věznice v Opavě nebo v Ostravě-Heřmanicích.