V Kroměříži žehnali mešnímu vínu

Kroměříž - Novému ročníku mešních vín dnes žehnali v Arcibiskupských sklepích v Kroměříži. Tamní sklepy vznikly už za Karla IV. a žehnání je už od těch dob neodmyslitelným rituálem před tím, než se víno může stát součástí liturgických obřadů.

Arcibiskup Bruno, zakladatel kroměřížských sklepů, střeží archiv mešních vín. Víno pro církev v nich natahují mistři vinaři úctyhodných 747 let. Každý nový ročník pak musí „odblokovat“ žehnání arcibiskupa.

„Dej radost všem, kteří tě budou pít,“ zazněl dnes nad lahvemi vína hlas Jana Graubnera.

Mešní vína z místních arcibiskupských sklepů jsou nepřislazovaná, čistě přírodní, bez přídavku jakýchkoliv chemických látek. Kvalitu vína přísně kontrolují pověřenci biskupské konference. Kromě kroměřížských vinařů má v České republice mešní licenci už jen karmelitánský řád.

Kroměřížský arcibiskup požehnal měšnímu vínu (zdroj: ČT24)

Loňská úroda je o třetinu menší než předchozí. Květnový mráz třeba spálil 90 procent církevního vinohradu v Hluku na Slovácku. Komentář vinařů byl lakonický – Pán Bůh dal, Pán Bůh vzal. Parádní podzim ale u zbylé úrody vyhnal nahoru cukernatost. Pro farnosti bude vína dostatek. Pár láhví skončí i v dobře střeženém archivu.

Na Kroměřížsku se mešní víno vyrábí od roku 1345, kdy tuto výsadu sklepům udělil Karel IV. Sklepy pod Arcibiskupským zámkem jsou umístěné v hloubce 6,5 metru pod zemí. Jejich plocha je 1 030 metrů čtverečních a panuje v nich stálá teplota v rozmezí 9 až 11 stupňů. Stěny pokrývá ušlechtilá plíseň.

Jedinečnost mešnímu vínu z Kroměříže dodává také to, že víno dodnes dozrává v dubových sudech, nikoliv v nerezových tancích. Jeden z největších dřevěných sudů pojme 19 100 litrů vína, ten nejstarší zase pochází z roku 1805.