V Jeseníkách je poměrně bezpečno

Jeseníky - Pracovníci horské služby dnes v Jeseníkách snížili stupeň lavinového nebezpečí. V horách nyní platí druhý stupeň z pětibodové škály. Pro lyžaře to znamená jen mírné nebezpečí.

Nebezpečí pádu lavin v Jeseníkách hrozí pouze v místech pro lyžaře nepřístupných. I přesto mnozí vyznavači jízdy ve volném terénu tato místa vyhledávají, svědčí o tom i řada jejich stop ve sněhu. Podle horských záchranářů si pod lavinovým svahem staví i skokanské můstky. Naposledy na pohyb v prostoru Velkého Kotle doplatil před třemi lety pětatřicetiletý skialpinista, o rok dříve lavina zasypala osmnáctiletého snowboardistu. Lavina oba muže nakonec připravila o život.

„V Jeseníkách leží v průměru do 90 centimetrů sněhu. Sněhová vrstva napadlá při posledním sněžení se částečně stabilizuje. Na závětrných svazích může být nového sněhu i větší množství. Sněhový profil vykazuje střední stabilitu,“ uvedl na stránkách horské služby www.hscr.cz dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku. Podle Tejnského na nich leží celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.