Veletrhy Styl a Kabo na přehlídkách představují módní trendy

Brno - Brněnské Výstaviště opět po půl roce ožilo módou. Na veletrzích Styl a Kabo se prezentuje celkem pět set značek ze čtrnácti zemí, jež představí nové kolekce pro sezónu podzim a zima 2013. Součástí programu jsou i módní přehlídky návrhářů.

Obléct se, upravit, seřadit a jde se – na první pohled taková módní přehlídka vypadá jednoduše. Za desetiminutovým finálním výstupem se ale skrývají týdny pečlivých příprav jak pro samotné designéry, tak pro vizážisty, choreografy i modely a modelky.

Předváděné kolekce obvykle dorazí do Brna už několik týdnů před vypuknutím veletrhů. „Musíte vybrat tým lidí, kteří budou předvádět, musíte mít zajištěné zázemí, aby se měl kdo starat o modelky. A někdo to celé musí umět zkoordinovat,“ řekla ředitelka modelingové agentury Top Ladies Blanka Sedláková.

Tým v zákulisí tvoří garderobiéři, kteří modelům pomáhají s převlékáním, vizážisté, produkční, režisér a techničtí pracovníci, kteří místo přehlídky nasvítí a ozvučí. Tempo modelů a hudba doprovázející promenádu na mole jsou úkoly pro choreografa.

„Choreograf vždy ví dopředu, jak bude kolekce vypadat, aby si o tom udělal představu. Je to vzájemná spolupráce, ale já jim ráda nechávám volnou ruku, protože do toho mohou přinést nový pohled, něco jiného,“ míní návrhářka Klára Nademlýnská.

Líčení na přehlídkách zjemňuje

Svůj podíl na výsledku mají také vizážisté a vlasový stylisté. „Máme daný určitý styl. Oproti barevným aktuálním jarním trendům v líčení musíme být trošku umírněnější vzhledem k osvětlení na mole, zároveň líčení musí být univerzální, protože kolekce a přehlídky různých návrhářů se zde rychle střídají. Je docela náročné všechno zkoordinovat,“ řekl vizážista Pavel Bauer.

Vizážista Pavel Bauer o líčení modelek na módních přehlídkách (zdroj: ČT24)

Líčení na běžných přehlídkách podle Bauera dnes už není tak „teatrální“, jak tomu bývalo dříve. Pokud se nejedná o extravagantní přehlídku, pak je líčení normálně nositelné.

„Je to trend posledních let. Nelepíme umělé řasy, dívkám, které mají přirozeně hezkou pleť, dáváme místo make-upů jen lehké báze nebo rozjasňující přípravky. Líčení stojí hlavně na barvě rtů a na krásně vykresleném obočí. Také vlasy jsou jen lehce provlněné, rozhodně se už nedělají divoké kudrliny, žádné velké tupírování,“ dodal Pavel Bauer.

Přesto nalíčit jednu modelku před přehlídkou trvá asi dvacet minut. I když první přehlídky začínají v deset hodin dopoledne, vizážisté i ostatní pracovníci musejí být na místě připravení už po sedmé hodině ráno.

Trendy spoluvytvářejí novináři

Kde se vlastně berou módní trendy? Podle Kláry Nademlýnské je na přehlídkách „vyzobávají“ novináři. „Sledují, co připravily různé módní domy, a poté z toho vyjmou společné body – například že v několika kolekcích se objevily květinové vzory, v několika kolekcích se vyskytla bílá barva. Z toho potom vzniká to, co potom vidíte v časopisech a co přejímají řetězce s konfekcí,“ popsala proces utváření sezónních trendů návrhářka.

Návrhářka Klára Nademlýnská o vytváření módních trendů na přehlídkách (zdroj: ČT24)

Samotní designéři si přitom jdou spíše po vlastní cestě, než aby se snažili zachytit nějakou obecnou módní vlnu. „Dnes už to funguje spíše tak, že každá značka je originál, má vlastní styl, specializuje se na něco konkrétního. Nedá se říct, že by se tuto sezónu nosily jen krátké sukně nebo zvonové kalhoty. To už dávno neplatí, móda je více individuální,“ podotkla Klára Nademlýnská.

Módní přehlídky na veletrhu Styl a Kabo 2013 se konají v pavilonu P. Dělí se do tří kategorií – konfekce, spodní prádlo a speciální prezentace návrhářů. Letošní jarní veletrhy začaly v neděli 17. února a vyvrcholí v úterý 19. února.