Frenštátský výbuch patří k nejhorším civilním neštěstím v Česku

Praha - Nedělní výbuch v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm, který si vyžádal nejméně pět lidských životů, se zařadil k nejhorším katastrofám svého druhu České republiky i Československa. Nejvíce obětí po druhé světové válce si v prosinci 1973 vyžádal výbuch a zřícení budovy ubytovny Plastimatu v Tachově, kdy zemřelo 47 lidí. O půl roku později, v červenci 1974, při požáru po výbuchu v chemičce v Záluží u Mostu zahynulo 17 lidí. Osmnáct obětí si vyžádalo zřícení výrobní haly v podniku Mesit v Uherském Hradišti koncem roku 1984.

V povědomí veřejnosti asi nejvíce zůstává požár v ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách, kdy v listopadu 1984 zahynulo 26 chovanek. Případ ztvárnil v roce 1992 ve svém filmu Requiem pro panenku režisér Filip Renč.

Přehled výbuchů a požárů s největším počtem obětí za posledních 20 let (řazeno podle počtu obětí):

Devět obětí:

27. října 2010 - při nočním požáru drážní budovy v těsném sousedství pražského autobusového nádraží na Florenci uhořelo devět lidí. Oheň způsobil svou nedbalostí jeden z bezdomovců, kteří objekt používali. Při požáru zahynul.

Požár drážní haly na pražské Florenci
Zdroj: ČT24

Osm obětí:

26. května 1995 - při požáru hotelu Olympik v Praze zahynulo osm lidí a dalších 36 bylo zraněno. Tragický oheň, jehož oběťmi byli hosté výškového hotelu, způsobilo porušení předpisů. Okolo chladničky v místnosti pro pokojskou, odkud se plameny rozšířily, byl naskládán hořlavý materiál.

Zatím pět obětí:

17. února 2013 - výbuch v panelovém domě v centru Frenštátu pod Radhoštěm si zatím vyžádal pět životů, další člověk se pohřešuje a dva zranění leží v kritické stavu v nemocnici. Zraněných je i dalších devět lidí. Po příčině exploze, která zničila celý dům, se zatím pátrá.

Čtyři oběti:

8. října 1996 - oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli v následujících dnech svým zraněním v nemocnici.

3. března 2004 - dva mladí muži ze Slovenska a žena s druhem z Moravy uhořeli při požáru ubytovny v Brně-Bystrci. Požár nejspíše založil podnapilý dělník.

2. února 2006 - Životy čtyř lidí si vyžádal požár bytu v panelovém domě na sídlišti Opatov v Praze 11. Oheň založil úmyslně muž, který se chtěl pomstít obyvatelům bytu a zapálil vstupní dveře. Rychlému šíření požáru napomohlo to, že v bytě byla drogová laboratoř.

30. listopadu 2006 - při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku zahynula matka a tři děti. Příčinou požáru byla nedbalost při používání infrazářiče.

9. ledna 2009 - v Ostravě při požáru zahradní chatky u staveniště dálničního přivaděče uhořeli čtyři lidé, zřejmě bezdomovci. Požár vznikl od otevřeného ohně.

Požár paneláku ve Freštátě po výbuchu plynu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

19. prosince 2009 - čtyři životy si vyžádal požár bytu v Brně-Zábrdovicích, dvě z obětí byly děti. Oheň způsobila nepozornost nebo neopatrnost při manipulaci s otevřeným ohněm.

18. listopadu 2010 - čtyři oběti si vyžádala exploze a následný noční požár v bytě panelového domě na sídlišti Špičák v České Lípě. Příčinou požáru byl výbuch toluenu při výrobě pervitinu.

20. dubna 2011 - výbuch v areálu pardubické firmy Explosia zničil dva železobetonové podzemní objekty, kde se vyráběly trhaviny, další budovy poškodil. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět bylo zraněno.