Lidé začínají pomáhat obětem výbuchu

Frenštát pod Radhoštěm - Byl jako jeden z prvních u požáru panelového domu a natočil osudné okamžiky po explozi. Teď frenštátský taxikář Richard Petr organizuje finanční pomoc obyvatelům zničeného paneláku. Rozbíhají se také oficiální sbírky. Lidé vozí do Frenštátu oblečení a peníze. Radnice otevřela konto, na které mohou lidé přispívat.

Robert Petr vozil v neděli nad ránem ve svém taxíku zákazníky po ulicích Frenštátu. Na místě výbuchu byl do několika minut. „Připadalo mi to, jako by někdo hodil pod auto petardu. Vyšel jsem ven, uviděl jsem dým,“ líčil Robert Petr. Na mobilní telefon natočil první minuty do příjezdu hasičů. Záběry, které vypovídají o značné síle exploze a požáru.

Jen pár hodin po tragédii napadlo Roberta Petra a jeho přátele zorganizovat vlastní peněžní sbírku. Možnost přispět chce nabídnout i hostům jedné z tamních restaurací. „Jsme na malém městě, všichni se známe a chtěli bychom nějak pomoct, protože přijít o střechu nad hlavou je asi docela velká tragédie,“ vysvětloval Petr.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Recepce frenštátské radnice je centrem oficiální části pomoci. Neustále zvoní telefon informační linky a lidé tam mohou přispívat do kasičky.  „Hlásí se obce, města i firmy s finančními obnosy. A už teď darovali přibližně kolem půl milionu korun,“ informovala starostka města Zdeňka Leščišinová.

Lidé přispívají také osobními věcmi. Oldřich Vojáček přivezl z Valašského Meziříčí dvě plné tašky, hlavně zánovního oblečení. „Dárci také nosí boty, elektrospotřebiče, nádobí. Otevírací dobu máme denně od sedmi hodin od rána do sedmi hodin do večera,“ uvedla Lenka Tabachová z frenštátské Charity.

Radnice také otevřela konto, na které mohou lidé zasílat peníze. Sama radnice zaplatí milion korun za demolici zbývající části domu a odklízecí práce.

Vydáno pod