Konzervatoř se vyrovná se zánikem gymnázia kombinovanou výukou

Ostrava – Na snižování počtu nově otevřených tříd středních škol, kterým kraj reaguje na úbytek dětí, doplatí také Janáčkova konzervatoř Ostrava. Přijde o jedinou třídu gymnázia, která od roku 2007 umožňovala, a to jako jediná v zemi, talentovaným dětem studovat zároveň gymnázium i konzervatoř. Vedení školy nyní vymyslelo kompromisní řešení, možnost zkombinovat studium na některém jiném gymnáziu s jejich konzervatoří.

„Talentovaní studenti budou moci díky kombinované formě studia docházet na některé gymnázium a zároveň studovat i u nás konzervatoř. Vyjdeme jim vstříc rozvrhem hodin,“ uvedla ředitelka Jana Javůrková. Připustila, že fungování gymnázia při konzervatoři je dražší než běžné gymnázium, ale má svůj smysl. „Moravskoslezskému kraji jsme se však zdáli příliš drazí na to, aby něco takového exkluzivního podporoval,“ shrnula Javůrková. Dodala, že v prvním ročníku bylo vždy maximálně dvacet studentů.

Teď tedy škola nabízí zájemcům, aby si vybrali některé gymnázium v blízkosti konzervatoře. „A pokud splní i naše kritéria, budeme je moci přijmout na kombinované studium. Denní studium by měli na gymnázium, na konzervatoři bychom pro ně připravili individuální studium s výukou převážně v odpoledních hodinách,“ vysvětlila Javůrková.

výuka na konzervatoři
Zdroj: ČT24/Taneční konzervatoř hl.m. Prahy

Mluvčí krajského úřadu Moravskoslezského kraje Petra Špornová prohlásila, že na Janáčkovu konzervatoř a gymnázium se hlásilo málo dětí, které by zároveň splňovaly podmínky pro konzervatoř i gymnázium. Nevyloučila ale, že v případě většího zájmu se zřizovatel k rušenému modelu nevrátí.

Střední školy v Moravskoslezském kraji dle doporučení kraje nabídnou od nového školního roku v prvních ročnících o čtyři sta míst méně než v minulém roce. Změny se dotknou více než dvaceti středních škol. Hlavním důvodem je podle kraje stále méně dětí a nenaplněné třídy. O jednu třídu by mělo přijít mimo jiné vyhlášené Mendlovo gymnázium v Opavě nebo jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě, které to však jako jediná z vybraných škol odmítlo. „Taky jsme mohli zrušit jedno gymnázium, ale to jsme nechtěli,“ hájila rozhodnutí kraje náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková. Dodala, že rušení každé třídy kraj pečlivě zvažoval.

Zrušení výjimečného gymnázia s konzervatoří litují někteří rodiče. „Syn je zaměřený na chemii a fyziku a má také velmi rád hudbu. Tato gymnázium mu mělo umožnit, aby rozvíjel oba zájmy,“ litovala Jana Byrtusová.