AVÍZO: Sázavští ochotníci vystoupí v sobotu v Praze

Sázavský Divadelní soubor Jiřího Voskovce uvede svou zatím poslední hru „Pancho se žení“ v sobotu 23. února v 19:30 v Selesiánském divadle na Kobyliském náměstí v Praze. Rozverná hudební komedie o lásce a ranci peněz z jen zdánlivě dalekého Mexika vznikla na motivy stejnojmenného filmu Rudolfa Hrušínského z roku 1946. Na jeviště ho převedl sázavský režisér Martin Kovářík.

„Musel jsem upustit od původního záměru držet se přesně předlohy. Přesto se podařilo v textu zachovat i několik původních, velmi vtipných dialogů. Už když jsme si scénář četli, neuvěřitelným způsobem jsme se u toho hodinu a půl bavili. A to je pro mě měřítko – když se baví herci už při zkouškách nebo při čtení, tak to má šanci na úspěch i u diváků,“ řekl Martin Kovářík. Důkazem je i úspěch tohoto představení na soutěžní přehlídce amatérských hudebních divadel Voskovcova Sázava 2012. Získala Cenu diváckou a cenu za Nejlepší představení, Milan Štědra s Janem Rejhonem si odnesli cenu za Nejlepší hudbu a Maruška Kopečná získala čestné uznání za roli tetičky.

Hra Pancho se žení
Zdroj: ČT24/Vladimír Trmal

Hra „Pancho se žení“ měla premiéru loni v červnu. V Sázavě ji soubor odehrál už třikrát a vždy bylo vyprodáno, proto chystá další představení na duben. Novou komedii sázavských ochotníků viděli i v Říčanech a těšit se na ni mohou kromě Prahy také diváci v Kutné Hoře, Humpolci, Benešově, Mělníku, Horních Počernicích nebo Čerčanech. „Zájem o nás je velký, ale vzhledem k tomu, že jsme začali zkoušet hru Pavla Kohouta Cesta kolem světa za 80 dní, která bude mít premiéru v červenci, jsme si řekli dost. Víc bychom už nezvládli, protože jsme amatéři, máme svá zaměstnání, řada z nás má malé děti a nechceme je šidit,“ dodal Martin Kovářík.

Divadelní soubor Jiřího Voskovce má kolem 25 členů od 14 do 74 let. „Je to velké věkové rozpětí, ale všichni si rozumí. Starší herci čerpají od mladých energii a naopak mladí od starších nabírají zkušenosti,“ poznamenal Martin Kovářík. A pochvaloval si také podporu města Sázava, pod jehož křídly soubor funguje.

Vstupenky na pražské představení budou v prodeji na místě od 19 hodin nebo je lze zarezervovat na mailu: simova.hana@post.cz. Kapacita sálu je 400 míst.

Jaroslava Tůmová, Posázaví; foto - Vladimír Trmal