Jeseník se rozhodl pro masivní kácení. 260 stromů půjde k zemi

Jeseník - Radikální zásah čeká 1600 stromů v Jeseníku. Desítky zmizí úplně, zbytek dostane ozdravný řez. Rozsáhlá regenerace zeleně přijde na více než 9 miliónů korun. Kácení někteří obyvatelé města ostře kritizují, druzí naopak argumenty radnice chápou.

Červená čára na kmeni je signál pro dřevorubce, aby strom pokáceli. Takto je označeno dohromady 260 dřevin. Většina z nich už je na zemi. Kácení vyvolalo rozporuplné emoce. Ostrá kritika v podobě vulgárních nadávek se objevila například na informační ceduli v parku.

Motorové pily byly slyšet z obou městských hřbitovů, z náměstí Svobody či Raymanova parku. Nejvíc prořídly Smetanovy sady. K zemi tady padla už stovka stromů. A tento týden se ještě pokácí buková Alej nářků.

Park nechal v roce 1827 vysadit bývalý majitel textilní továrny a zároveň i starosta města Josef Raymann. Řada původních stromů je však přestárlá a nemocná. Některé jsou prohnilé, duté a ohrožují chodce. „Už několik desítek let město udržovalo zeleň jen minimálně. Je třeba dohnat všechen ztracený čas,“ prohlásil vedoucí oddělení investic a rozvoje Městského úřadu Jeseník František Chovanec.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Kácení skončí v březnu. Práce pak budou pokračovat záchranou dalších bezmála 1300 stromů. „Na ostatních plánujeme zdravotní řezy, bezpečnostní řezy a stabilizace korun,“ uvedl Marek Fatura z městského úřadu.

Plán počítá i s výsadbou. Zdaleka ale nenahradí vykácené stromy. Důvod je prostý – dřeviny potřebují pro svůj růst více prostoru. Padlé dřevo se pak využije na otop a na štěpku.