Kanárci do kapsy informují uživatele o stavu ovzduší

Ostrava - Skupina mladých lidí, kteří si říkají Kanárci.cz, vymyslela mobilní zařízení na měření kvality ovzduší. Vyrobili už prvních dvacet měřičů, teď pracují na vlastním webu a mobilní aplikaci. Do projektu se zapojila i ostravská nezisková organizace Čisté nebe. Nápad loni vyhrál soutěž Social Innovation Camp v Brně, která pomáhá mladým lidem dovést jejich myšlenky k realizaci.

Kdysi sloužili kanárci v dolech k rozpoznání metanu, teď pípnou, jaký je stav ovzduší. I první vyrobený přístroj měřil jen plyny. Do těch dalších už parta nadšenců, převážně z Prahy, instaluje prachový senzor. „Ta krabička posílá data do aplikace na mobilním telefonu a telefon, pokud je připojenej k internetu, posílá data na server,“ vysvětloval výrobce přístrojů Jakub Hybler.

Pokud je kanárek světlý a stojí, je vzduch čistý, pokud je sytě červený a nejeví známky života, koncentrace prachu jsou vysoké. Přístroj vyrábí mladí inovátoři ve dvou provedeních. Jeden je nepřenosný, může měřit stav ovzduší třeba za oknem. Druhý si může dát uživatel do kapsy, na kolo nebo na kočárek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Každý uživatel navíc bude mít možnost zobrazit si historii toho, jakému znečištění byl vystaven v průběhu dne, týdne nebo měsíce,“ uvedla projektová manažerka obecně prospěšné společnosti Kamila Plocková.

Kanárci.cz jsou dobrovolnickým projektem. Peníze na prvních dvacet měřičů získali v soutěži Social Innovation Camp.  „Výroba, byť je to pilotní verze, je poměrně drahá. Jenom výroba a naprogramování mobilních aplikací zabere hodně času a také peněz, takže pořád hledáme,“ zdůraznila Plocková. S vývojem přístrojů pomáhají lidé po celé republice. Ostré testování začne už na podzim na Ostravsku.