Ministr průmyslu Martin Kuba slíbil ve Frenštátu pomoc

Ostrava - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba se při návštěvě regionu zastavil ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde v neděli zahynulo nejméně pět lidí při explozi panelového domu. Setkání se starostkou Zdeňkou Leščišinovou naplánoval jeho štáb na poslední chvíli. Ministr Kuba slíbil, že bude jednat s premiérem o další peněžní pomoci. Na Ostravsku se také setkal s několika podnikateli a firmami.

Po společném jednání bylo jasno. Frenštát nechce pomoc pro postižené lidi. Potřebuje od vlády peníze na demolici. Město na ni sice uvolnilo jeden milion korun, už teď je ale částka trojnásobně vyšší.

„V tomto směru by se vláda mohla zapojit. Budu o tom jednat s panem premiérem,“ slíbil Martin Kuba ve Frnštátě pod Radhoštěm. Po jednání na radnici se šel podívat přímo na místo tragédie.

Starostka ho chválila. „Nesmírně si toho vážím, že představitel vlády projevil zájem a přišel nám nabídnout pomoc. Je to zásadní věc, protože nám záleží i na rychlosti. Důležité také je, aby se lidé z vedlejšího domu mohli vrátit, protože jsou pořád mimo své domovy,“ vysvětlovala Leščišinová.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Další zastávkou ministra byla firma Job Air Technic Mošnov. V problémech je poté, co dostala od státu o víc než polovinu menší dotace, než jaké jí přislíbily bývalé vlády. Poslední zastávkou byly ostravské chráněné dílny Charity sv. Alexandra, které zaměstnávají lidi se zdravotním postižením. Bojují s nedostatkem peněz. „Myslím, že by jim pomohlo uvolnění podmínek pro podnikání,“ řekl ministr poté, co se seznámil se základním stavem dílem. Další cestu na Ostravsko plánuje ministr za čtyři měsíce.