Šestý den Frenštátu: Rekordní solidarita i pokus těžit z neštěstí

Frenštát pod Radhoštěm - Rekordní pomoc i první podvodníci, kteří se snaží na tragédii přivydělat. To mimo jiné přinesl šestý dne po neštestí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Na oficiálním kontu zřízeném městem už mají obyvatelé domu číslo 39 přes devět milionů korun. Lidé stále čekají na oficiální potvrzení počtu obětí, přestože v malém městě jako je Frenštát pod Radhoštěm všichni vědí, kdo mezi nimi schází.

V sobotu začne demolice vyhořelého domu. Tento den bude důležitý i pro lidi z vedlejšího domu. Na demolici, která má trvat několik dní, závisí, kdy se budou moct vrátit domů.

Hasiči ještě dnes z domu vynášeli různé drobnosti jako mlýnek na kávu, termosky, osobní věci. Trosky už ale jen vzdáleně připomínají obytný dům.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Výsledky genetické analýzy ostatků obyvatel domu číslo 39 bude mít policie k dispozici v druhé polovině příštího týdne. Frenštátské oběti tak oficiálně stále nemají jména.

„Je to nejistota, která dává naději, že to může být ještě jinak. Jakmile policie potvrdí, o koho se jedná, naděje bude mnohem menší,“ vysvětlovala psycholožka Silvie Navarová.

Tragický případ dostal další nepříjemný rozměr. Objevili se podvodníci, kteří by na něm chtěli vydělat. Okolnosti falešné sbírky na pomoc obětem neštěstí, na kterou upozornila radnice, už šetří policie. „Pro to nemám slov. Opakuji, že účet je pouze jeden, u Komerční banky. Město se nepodílí na žádné jiné sbírce. Jiné informace jsou lživé a pocházejí od podvodníků,“ zdůraznila starostka.

Vydáno pod