Velká investice posune dál Třinecké železárny

TŘINEC - Společnost Třinecké železárny se chystá za zhruba 800 milionů korun zmodernizovat jeden ze svých klíčových provozů, kontidrátovou trať. Od investice si firma slibuje zvýšení kvality vyráběného drátu, rozšíření portfolia produktů i zvýšení rychlosti tratě.


„Dnes sice již patříme mezi nejkvalitnější výrobce drátu, ale modernizací kontidrátové tratě předběhneme celou evropskou špičku a dostaneme se do kategorie světových výrobců, kteří jsou naším vzorem, tedy firem jako japonský Nippon Steel či Daido Steel,“ uvedl generální ředitel TŽ Jan Czudek.

Modernější linka podle něj bude mít přínos pro celou skupinu Třinecké železárny - Moravia Steel. Bude mít efekt mimo jiné pro dceřinou společnost ŽDB Drátovna v Bohumíně, která bude mít nově k dispozici vstupní materiál nejvyšší kvality.

Mluvčí železáren Lucie Drahošová řekla, že dodavatelem nosných technologií pro modernizaci tratě bude konsorcium firem Siemens z USA, Německa a České republiky. TŽ už s nimi v těchto dnech podepsaly kontrakt.

„V letošním roce proběhnou v rámci investice především projekční a inženýrské práce, vlastní zahájení stavebních prací je pak naplánováno na březen 2014,“ řekla mluvčí. Celá modernizace bude dokončena v létě 2014.

Třinecké železárny jsou největším tuzemským výrobcem oceli, vyrábějí zhruba 2,5 milionu tun oceli ročně. Hlavní výrobkové portfolio tvoří ocelové válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, kolejnice a hutní polotovary.

V roce 2011 vyrobily TŽ 2,48 milionu tun oceli a dosáhly zisku 1,34 miliardy korun. Zaměstnávají téměř 6000 lidí.