Začala rekonstrukce největšího jednosálového kina v Ostravě

Ostrava - Největší ostravské jednosálové kino Luna nemá sedačky a podlahu. Dopoledne tam  začali řemeslníci s rekonstrukcí kinosálu. Interiér čtyřicet let starého kina se dočká   modernizace v podobě pohodlného sezení i nové pokladny. Kino patří k hodnotným stavbám socialistické architektury.

Psal se rok 1970, když komunisté otevírali na sídlišti v Ostravě-Zábřehu velkolepě řešené kino s kapacitou téměř šest set míst. Exteriér navrhoval Bronislav Firla, interiér Václav Šafář.

Podle historika Martina Strakoše patřilo kino Luna ve své době k nejlepším, podobně jako kino v Uherském Hradišti nebo v Havířově. Tamní kino Centrum od stejného architekta Bronislava Firly prošlo rekonstrukcí loni.

Od rána se kinem rozléhal zvuk vrtaček a bouchání kladiv. Nová bude elektroinstalace, podlahy, pokladna s bezpečnostními prvky, ale samozřejmě, že nová budou sedadla. „Původní koženková sedadla měníme za nová, celoučalouněná. Věříme, že naši diváci větší pohodlí ocení,“ uvedla ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih Sylva Kocurová.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Ne všechny sedačky z Kina Luna skončí na smetišti. Část z nich půjde do klubu Stará Aréna v centru Ostravy a část do dolu Hlubina. Kino Luna, které má největší projekční plátno v Ostravě, loni navštívilo 43 tisíc diváků.

Modernizace interiéru je jen první etapou rekonstrukce kina. Ta druhá by měla začít na jaře. Týká se exteriéru budovy. Celá rekonstrukce bude městský obvod stát patnáct milionů korun. „Naším cílem je pokud možno co nejvíce zachovat původní ráz budovy,“ řekl mluvčí obvodu Ostrava-Jih Michal Kutty.

Prostranství před kinem Luna včetně exteriéru by mělo být zrekonstruváno na podzim. Plánovaná kultivace prostranství za Lunou, kde má vzniknout park, je ale zatím v nedohlednu. Projekt na park odevzdal architekt Ondřej Vysloužil a jeho tým před rokem. Zatím na něj nejsou peníze.